Επίσης Εθνική , Alpha, Πειραιώς , Κύπρουκαι άλλες τράπεζες επαναχαράσσουν την στρατηγική τουςπροβαίνοντας σε κινήσεις που έχουν ως στόχο την μείωση του πιστωτικού ρίσκου.
Εν μέσω λοιπόν επισφαλειών και χαμηλής πιστωτικής επέκτασης οι τράπεζες έχουν αποφασίσει :
1) Να χαμηλώσουν τον πήχη των πιστωτικών ορίων. Τα υψηλά πιστωτικά όρια του παρελθόντος εγκαταλείπονται. Παλαιότερα δίνονταν πιστωτικά όρια 20 και 30 χιλιάδων ευρώ. Την τρέχουσα περίοδο έχουν περιοριστεί στα 3 έως 8 χιλιάδες ευρώ. Χωρίς δικαιολογητικάδεν υπερβαίνουν τα 2500ευρώ.
2) Αυστηροποιούνται τα κριτήρια χορήγησης πιστωτικών καρτών.
3) Ορισμένες τράπεζες σχεδιάζουν νέα προϊόντα ειδικά στην μεταφορά υπολοίπων. Θα υπάρχει ευελιξία στο επιτόκιο και στον χρόνο αποπληρωμής των καρτών και γενικότερα των οφειλών.
4) Στο παρελθόν ο στόχος ήταν όσο μεγαλύτερος αριθμός καρτών και συναλλαγών τόσο μεγαλύτερο το κέρδος. Στο παρόν ο νέος στόχος είναι ποιοτικές κάρτες δηλαδή πιστωτικές κάρτες χωρίς επισφάλειες. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 7,5 εκατ πιστωτικές κάρτες πάσης φύσεως.
5) Οι συνεργασίες που είχαν συνάψει οι τράπεζες με εμπόρους ώστε οι κάτοχοι καρτών να μπορούν να προβαίνουν σε αξιόλογες αγορές καταναλωτικών προϊόντων περιορίζονται.
6) Όσον αφορά τα επιτόκια είναι προφανέςότι όσο οι επισφάλειες παραμένουν το μεγάλο αγκάθι δεν μπορούν επί της ουσίας να μειωθούν. Κατά μέσο όρο το επιτόκιο αγορών διαμορφώνεται στο 16,5% και ανάληψης μετρητών κοντά στο 18% με 18,5%.
Πέτρος Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr