Οι νέες ζημιές αποδίδονται στην αύξηση κατά 292,5% των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια που διαμορφώθηκαν στα 370 εκατ ευρώ στο α΄ 6μηνο του 2009 όταν στο αντίστοιχο περσινόδιάστημα είχαν διαμορφωθεί στα 95 εκατ ευρώ. Οι ζημιές όμως επηρεάζουν τα κεφάλαια.
Τα κεφάλαια της Emporiki διαμορφώνονται στα 770 εκατ ευρώ όταν ήταν συνολικά 50 εκατ στο α΄ τρίμηνο και 850 εκατ ευρώ που προστέθηκαν από την αύξηση κεφαλαίου δηλαδή 900 εκατ ευρώ. Ουσιαστικά λοιπόν μειώθηκαν κατά 130 εκατ ευρώ στο β΄ τρίμηνο του 2009.
Όμως αν συνεχισθεί η τάση μεγάλων ζημιών και στο γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2009 όπως και αναμένεται τότε είναι περίπου δεδομένο ότι τα κεφάλαια της Emporiki θα υποχωρήσουν προς τα 500 ή και κάτω από τα 500 εκατ ευρώ.
Αν αυτό συμβεί τότε μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων χρήσης 2009 δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2010 η Emporiki θα πρέπει να μελετήσει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 500 έως 600 εκατ ευρώ.
Είναι προφανές ότι οι ζημιές της Emporiki είναι αδηφάγες και «κατασπαράσσουν»το κεφάλαιο το οποίο μόλις πρόσφατα η Credit Agricole κατέβαλλε. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η κρίση επηρέασε την Emporiki ειδικά στο σκέλος της λιανικής τραπεζικής όπου παρατηρείται στασιμότητα στα δάνεια. Αν η τράπεζα χορηγούσε δάνεια είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαζόταν πολύ νωρίτερα σημαντική αύξηση κεφαλαίου. Το α΄ 6μηνο του 2009 δεν ήτανενθαρρυντικό καθώς οι ζημιές ίσως ξεπεράσουν τα 500 με 600 εκατ ευρώ το 2009. Δηλαδή σε δύο συναπτές χρονιές η Emporiki θα εμφανίσει ζημιές πάνω από 1 δις ευρώ. Στο β΄ τρίμηνο πάντως παρατηρήθηκε βελτίωση των επιδόσεων της τράπεζας σε σχέση με το α΄ τρίμηνο αυξήθηκαν τόκοι , προμήθειες και άλλα έσοδα.
Αυτό είναι ενθαρρυντικό αλλά προφανώς και δεν φθάνει. Η νέα διοίκηση Strub έχει πολύ δρόμο ακόμη ώστε να καταφέρει να ξεπεράσει τους δύσκολους σκοπέλους. Πάντως ανεξαρτήτως των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια που πλήττουν την λογιστική κατάσταση και έχουν χαρακτηριστικά συγκυριακά άλλο στοιχείο συνεχίζει να προβληματίζει.
Τα έσοδα στην Emporiki είναι μόλις 27 εκατ ευρώ περισσότερα από τα έξοδα. Στα 360 εκατ τα έσοδα στα 333 εκτα τα έξοδα χωρίς τις προβλέψεις. Εδώ βρίσκεται και η βάση του προβλήματος της Emporiki Bank. Πως θα αυξηθούν τα έσοδα και θα μειωθούν τα έξοδα.
Τις πταίει
Όταν στο α΄ 6μηνο του 2008 οι προβλέψεις είναι 95 εκατ ευρώ και στο α΄ 6μηνο του 2009 άγγιξαν τα 370 εκατ ευρώ αυτό σημαίνει ότι στο διάστημα αυτό του ενός έτους από πέρσι το καλοκαίρι δημιουργήθηκαν νέες επισφάλειες. Όμως αν στο τέλος του 2008 οι προβλέψεις έφθασαν τα 500 εκατ ευρώ , αφού διενεργήθηκαν και έκτακτες πως εξηγείται στο α΄ τρίμηνο του 2009 να διενεργηθούν 175 εκατ και στο β΄ τρίμηνο 195 εκατ ευρώ ή συνολικά 370 εκατ ευρώ;
Είναι ξεκάθαρο ότι τα δάνεια που χορηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια ήταν άκρως προβληματικά , τόσο προβληματικά που η πρόβλεψη για επισφαλή απαίτηση ήταν μονόδρομος. Ειδικά παρατηρείται αύξηση στα δάνεια που δόθηκαν προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε ορισμένα της λιανικής.
Γιατί όμως συνέβη αυτό; Η Emporiki είχε μείνει πίσω σε μερίδια αγοράς και από τον ανταγωνισμό πριν χρόνια και όταν αποφασίσθηκε να κινηθούν επιθετικότερα στην αγορά εκ των πραγμάτων ως τράπεζα πήρε περισσότερα πιστωτικά ρίσκα από ότι θα μπορούσε να πάρει. Βέβαια τα δάνεια δόθηκαν σε περιόδους όπου δεν υπήρχε κρίση απλά η κρίση ήρθε να επαυξήσει το πρόβλημα να το διογκώσει.
Ενδεχομένως να απαιτείται μια ριζική αλλαγή στο μοντέλο πιστωτικού κινδύνου της Emporiki ώστε να μην δημιουργηθούν νέες επισφάλειες στο μέλλον και προφανώς ριζική αλλαγή των πιστωτικών κριτηρίων.
Πέτρος Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr