Είναι ξεκάθαρο ότι οι επενδυτές κυρίως οι ξένοι που τοποθετούνται στις τραπεζικές μετοχές θέλουν υψηλότερες αποδόσεις οι οποίες υποστηρίζονται και από τις προσδοκίες ότι ο S&P 500 θα κινηθεί προς τις 1050 μονάδες ή 8% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
Ποιοι θα είναι οι παράγοντες σταθμισμένοι και αστάθμητοι που θα επηρεάσουν τις τραπεζικές μετοχές; Οι τραπεζικές μετοχές άγγιξαν ισχυρά τεχνικά σημεία αντίστασης όπως η Εθνική στα 20 ευρώ η Alpha στα 9,5 ευρώ η Πειραιώς στα 8,5 ευρώ , η Eurobank στα 9 ευρώ. Στα επίπεδα όμως αυτά αποδεικνύεται ότι υπάρχουναντιστάσεις.
Όμως το ερώτημα που εγείρεται ,έχει η αγορά δυνατότητες να διασπάσει τα τεχνικά σημεία και να κινηθεί π.χ. η Εθνική στα 21 με 22 ευρώ η Alpha bank προς τα 10 ευρώ η Eurobank προς τα 9,5 ευρώ η Πειραιώς επίσης προς τα 9 ευρώ η Κύπρου προς τα 5,5 ευρώ η Marfin προς τα 2,6 ευρώ η ΑΤΕ προς τα 1,8 ευρώ και το ΤΤ προς τα 5,2 ευρώ;
Οι τραπεζίτες εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι σε αυτή την συγκυρία τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί η αγορά να κινηθεί προςτις 2450 με 2500μονάδες και σε πιο μεσοπρόθεσμη βάση προς τις 2750 μονάδες. Κάποια άλλη μερίδα τραπεζιτών εκτιμά ότι οι τράπεζες αγγίζουν τα όρια τους και ότι θα σταθεροποιηθούν στα τρέχοντα επίπεδα και δεν αποκλείεται και μια διόρθωση 5% με 8%. Είναι προφανές ότι οι επενδυτές και οι managers τραπεζίτες έχουν καταστεί πιο αισιόδοξη κατά βάση σε σχέση με το παρελθόν.
Όμως η παγκόσμια οικονομία πλησιάζει ένα ενδεχόμενο σημείο καμπής όπου οι προσδοκίες για ανάκαμψη αρχίζουν πλέον να προτρέχουν των απτών ενδείξεων μιας κυκλικής ανόδου της δραστηριότητας επισημαίνει η J P Morgan Asset Management. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: ότι η αγορά σπεύδει να προεξοφλεί γρηγορότερα θετικά νέα αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι βέβαιο ότι αυτά τα θετικά νέα θα έρθουν στην ώρα τους.
Μια άλλη παράμετρος που θα πρέπει να αξιολογηθεί είναι ότι οι τιμές στόχοι που έχουν τεθεί από τους διεθνείς οίκους οι ελληνικές τράπεζες τους έχουν προσεγγίσει. Ουσιαστικά λοιπόν θα πρέπει με αφορμή τα κέρδη α΄ 6μήνου που θα ανακοινωθούν τέλη Αυγούστου για τις ελληνικές τράπεζες να υπάρξουν θετικές αναθεωρήσεις. Αν αυτό σημειωθεί τότε θα αποτελέσει πρόκριμα για περαιτέρω άνοδο των τραπεζικών μετοχών.
Το πιθανότερο σενάριο είναι πάντως να υπάρξει μια μικρής κλίμακας θετική αναθεώρηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών κυρίως λόγω επανάληψης ορισμένων ποιοτικών στοιχείων και κερδών αλλά και μιας βελτίωσης που θα υπάρξει λόγω της μείωσης των εξόδων από τόκους.
Όμως η αγορά κινείται χωρίς να λαμβάνει υπόψη της ότι ο κίνδυνος των επισφαλειών ελλοχεύει και μάλιστα τουλάχιστον όπως εκτιμά η ΤτΕ ίσως τα προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα να αγγίξουν το 7,5% με 8% που σημαίνει 20 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Στο α΄ τρίμηνο το NPLs είχε διαμορφωθεί στο 6% που συνεπάγεται 15 δις ευρώ άρα μπορεί να δημιουργηθούν άλλα 4 με 5 δις ευρώ προβληματικά δάνεια έως το τέλος του 2009. Ουδείς ακόμη μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για τις επισφάλειες ωστόσο η κρίσιμη περίοδος θεωρείται κυρίως το γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2009.
Πέτρος Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr