Όμως από τις αυξήσεις κεφαλαίου εξάγονται ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία κατηγοριοποιούνται σε έξι.
1) Η αύξηση κεφαλαίου ειδικά της Εθνικής αντιστοιχούσε στο 10% της κεφαλαιοποίησης της και ως εκ τούτου ήταν εύλογο ότι θα προέλκυε το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ο υπερπροσφορές που υποβλήθηκαν όμως αποδεικνύουν ότι οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο στις τράπεζες στοιχείο προφανώς ενθαρρυντικό και για τις μετοχές.
2) Η ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου αποτελεί πρόκριμα για τις υπόλοιπες τράπεζες να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου με την παράμετρο ότι θα καλυφθούν εφόσον έχουν πραγματοποιήσει καλή προετοιμασία.
3) Οι όροι της αύξησης κεφαλαίου και το ύψος της αύξησης αποτελούν τους παράγοντες κλειδιά η αγορά ζητά και αναζητά ευκαιρίες και όχι υποτιθέμενες ευκαιρίες. Ο όροι των αυξήσεων κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν εσχάτως ήταν ευκαιρίες.
4) Οι ξένοι επενδυτές αποτέλεσαν μια θετική έκπληξη καθώς όχι απλά συμμετείχαν όπως συνηθίζουν στις αυξήσεις αλλά επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον.
5) Οι μικρομέτοχοι αποτέλεσαν μια ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη καθώς συμμετείχαν ενεργά και μάλιστα αύξησαν τα ποσοστά τους περίπου σε όλες τις τράπεζες που πραγματοποίησαν αύξηση κεφαλαίου. Οι μικρομέτοχοι όμως απέδειξαν με την στάση τους όχι υπάρχει ρευστότητα στην αγορά καθώς οι περισσότεροι κράτησαν τις μετοχές τους και αγόρασαν και δικαιώματα άρα επένδυσαν νέα κεφάλαια.
6) Ξένοι , μικρομέτοχοι αγοράζουν που ουσιαστικά δίνουν το μήνυμα στην αγορά ότι θέλουν υψηλότερα τις τραπεζικές μετοχές. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ενεργοί επενδυτές στέλνουν το μήνυμα τους και το μήνυμα τους δεν χρειάζεται αποκωδικοποίηση «θέλουν υψηλότερα τις τραπεζικές μετοχές».
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr