Είναι πολύ πιθανό η Emporiki να οδηγηθεί σε νέα αύξηση κεφαλαίου τους προσεχείς μήνες ενώ η Geniki είναι προς πώληση ωστόσο το τίμημα λειτουργεί αποτρεπτικά, ενώ δεν μπορεί να αποκλεισθεί και νέα αύξηση στο μέλλον. Ηταν η Emporiki και η Geniki bank τόσο προβληματικές τράπεζες; Ευθύνονται τα στελέχη για κακοδιαχείριση; Έχουνε μερίδιο ευθύνης οι εργαζόμενοι; Τα γαλλικά στελέχη μήπως αποδείχθηκαν κατώτερα των προσδοκιών; Είναι κάποια από αυτές τις αιτίες ή όλες αυτές μαζί;
Αν και η Emporiki και η Geniki αποτελούν δύο τράπεζες με διαφορετικά χαρακτηριστικά εμφανίζουν ορισμένα κοινά. Εξαγοράστηκαν από Γαλλικές τράπεζες, εμφανίζουν εδώ και χρόνια προβλήματα ενώ το μέλλον τους δεν είναι σαφές και ξεκάθαρο. Τόσο η Emporiki όσο και η Geniki ήταν προβληματικές τράπεζες προ της έλευσης των Γάλλων και αυτό είναι γεγονός αλλά τα προβλήματα δεν εμφανίζονταν , τότε λόγω λογιστικών αλχημειών. Είναι προφανές ότι η Credit Agricole μετρά 9 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα από το 2000 έως το 2009 μέσω της Emporiki Bank. Διερεύνησαν την τράπεζα πολύ εξονυχιστικά και διόρισαν ως εκπρόσωπο τους τον Κριστιάν Ζακ ο οποίος πολύ γρήγορα εγκλιματίστηκε στα ελληνικά τραπεζικά δεδομένα. Στο μεσοδιάστημα η διοίκηση Στουρνάρα έλαβε μια μεγάλη απόφαση κάλυψης των υποαξιών μειώνοντας τα κεφάλαια κατά 620 εκατ. ευρώ ένα σημαντικό μέρος από την πώληση της Ιονικής στην Alpha bank.
H επόμενη διοίκηση Προβόπουλου προσπάθησε να αντιμετωπίσει επισφάλειες και ασφαλιστικό και σε μεγάλο βαθμό οι δύο αυτοί τομείς αντιμετωπιστήκαν. Όμως ενώ επιχειρήθηκε εξυγίανση χαρτοφυλακίων και λύση του ασφαλιστικού στο σκέλος της πώλησης προϊόντων δηλαδή των εσόδων τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Παρήλθαν χρόνια οι άλλες τράπεζες αναπτύσσονταν με γρηγορότερο ρυθμό και η Emporiki άρχισε σταδιακά να χάνει τον βηματισμό της. Μικρότερη παραγωγή εσόδων , αυξημένα έξοδα και ένα δίκτυο που αναζητούσε κατεύθυνση. Ανέλαβαν οι Γάλλοι της Credit Agricole και η προσδοκία που είχε καλλιεργηθεί ήταν ότι η Emporiki θα γυρίσει σελίδα.
Είναι προφανές ότι το επιχείρημα ότι οι Γάλλοι τα έκαναν όλα λάθος δεν ευσταθεί αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν τα έκαναν και όλα σωστά. Έχασε η τράπεζα την κούρσα του ανταγωνισμού στα επιχειρηματικά δάνεια και όταν αποφάσισε να εισέλθει υποχρεωτικά προσέλκυσε τους αμφιβόλους ποιότητας πελάτες και κατέληξε σε προβλέψεις 500 εκατ. σε μια χρονιά. Διέθετε μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια με γνωστές επιχειρήσεις και η γραφειοκρατία που κυριάρχησε π.χ. εγκρίσεις από το Παρίσι κ.α. οδήγησαν μεγάλους πελάτες της τράπεζας όπως ΔΕΗ , Τιτάνας να σταματήσουν την συνεργασία.
Αν κατηγοριοποιηθούν οι αιτίες για την εικόνα της Emporiki θα μπορούσαν να αναφερθούν κατά βάση τρεις.
1) Οι διοικήσεις που διαχρονικά πέρασαν από την Emporiki αναλώθηκαν στην λύση των προβλημάτων και όχι στην χάραξη μιας στρατηγικής ανάπτυξης.
2) Οι εργαζόμενοι και ο σύλλογος εργαζομένων φέρουν ευθύνη. Οι εργαζόμενοι γιατί ενώ η Emporiki είναι ιδιωτική τράπεζα πλέον θεωρούν ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και ο σύλλογος εργαζομένων καθώς δεν έχει κατανοήσει ότι η τράπεζα έχει ιδιωτικοποιηθεί. 3) Εχει ευθύνη και η Credit Agricole καθώς καθυστέρησαν πολύ να συνειδητοποιήσουν τις αδυναμίες της Emporiki αλλά και τις ιδιαιτερότητες της εσωτερικής αγοράς. Η νέα διοίκηση Strub ίσως φέρει τις πολυπόθητες αλλαγές και μέχρι τώρα όντως κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.
Η Emporiki πάντως από το 2011 αναμένεται να εμφανίσει κέρδη. Αν στο α΄ τρίμηνο του 2009 εμφανίζει ζημίες 170 εκατ. ευρώ είναι προφανές συνολικά το 2009 η εικόνα της τράπεζας θα επιδεινωθεί και θα υποχρεώσει την Credit Agricole να εξετάσει και νέα αύξηση κεφαλαίου.
Ο ρόλος της Geniki bank
Με την αύξηση κεφαλαίου των 175 εκατ. ευρώ η Geniki αποκτά κεφαλαιακή επάρκεια αλλά προφανώς η αύξηση αυτή ίσως να μην φθάνει και μέσα στο 2010 η τράπεζα να οδηγηθεί εν νέου σε αύξηση κεφαλαίου. Η Societe Generale στηρίζει την Geniki μέσω της αύξησης αλλά κατά καιρούς έχει εξετάσει την πώληση η οποία προσκρούει στο τίμημα. Η Societe Generale ζητά πολλά , αποτιμά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr