Το ποσοστό των 880 ξένων επενδυτών θα διατηρηθεί κοντά στο 45% ή και οριακά θα αυξηθεί , τα ασφαλιστικά ταμεία που αριθμούν περί τα 20 θα διατηρήσουν τα ποσοστά τους με εξαίρεση το ταμείο επικούρισης της Εθνικής που δεν θα συμμετάσχει ενώ το ΙΚΑ παρά τα προβλήματα που υπήρξαν μάλλον θα διατηρήσει το ποσοστό του στο 2% αφού έλαβε δάνειο από την Εθνική. Ενδεχομένως από τους 880 ξένους 20 με 30 να αποχωρήσουν και νέοι επενδυτές να εισέλθουν και από τα ασφαλιστικά ταμεία μάλλον 2 με 3 φαίνεται ότι δεν θα συμμετάσχουν για λόγους ρευστότητας. Περίπου σταθερό θα παραμείνει και το ποσοστό των ιδιωτών επενδυτών οι οποίοι κατέχουν το 26% με 27% του μετοχικού κεφαλαίου.
Η Εθνική τράπεζα θα βρεθεί με 7,7 δισ. ευρώ κεφάλαια και θα διαθέτει από τους ισχυρότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί η Εθνική τράπεζα αποκτά ένα ισχυρό προβάδισμα καθώς είναι πολύ σημαντικά κεφαλαιοποιημένη, διαθέτει ισχυρό ισολογισμό ενώ αποτιμάται με βάση την σχέση κεφαλαιοποίησης προς κέρδη κοντά στο 8,3 που την καθιστούν από τις πλέον φθηνές στην ελληνική τραπεζική αγορά.
Η μετοχή της Εθνικής μετά την εξόφθαλμη παρέμβαση των αναδόχων όπου βαπτίστηκε φυσιολογική συμπεριφορά της μετοχής την προηγούμενη Τρίτη αποτιμάται σε υψηλά επίπεδα μεσούσης της αύξησης κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι οι ανάδοχοι έλαβαν περίπου 42 από τα 56 εκατ. ευρώ που αποτελούσαν τα έξοδα και τις δαπάνες της αύξησης κεφαλαίου και προφανώς έκαναν πολύ καλή δουλειά όσον αφορά την συμπεριφορά της μετοχής και του δικαιώματος. Η κεφαλαιοποίηση αποτιμάται στα 11 δισ. ευρώ ωστόσο εγείρεται ένα θέμα καθώς η Erste Bank σχεδόν διπλάσια από την Εθνική με 200 δισ. ευρώ ενεργητικό εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 5,8 δισ. ευρώ και η BCP Millennium bank αποτιμάται στα 3,5 δισ. ευρώ.
Το ενεργητικό της Εθνικής διαμορφώνεται στα 107 δισ. ευρώ ωστόσο σε επίπεδο κερδοφορίας το momentum είναι ισχυρότερο σε σχέση με την Erste bank ή την Millennium bank. Με 7,7 δισ. ευρώ η Εθνική προσεχώς θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους αξιοποίησης του πλεονάσματος κεφαλαίου που διαθέτει. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί η Εθνική θα μπορούσε να επενδύσει το μέγιστο 1 δισ. ευρώ για εξαγορές στο εξωτερικό καθώς όπως έχει τονίσει η διοίκηση στην εσωτερική αγορά υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες.
Αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να αλλάξουν τα δεδομένα στην εσωτερική αγορά μάλλον για το ορατό μέλλον η Εθνική θα επικεντρωθεί σε εξαγορές στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ρουμανία ή την Σλοβακία. Ήδη έχει διερευνήσει την εξαγορά των θυγατρικών της Royal Bank of Scotland χωρίς να διαφαίνεται ότι θα υπάρξει και συμφωνία. Σε πρώτη φάση μια επένδυση 300 με 400 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να υλοποιηθεί από την Εθνική τράπεζα.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr