1) Ο βασικός λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια με τον ρυθμό του παρελθόντος. Μέσα από τις μαζικές πωλήσεις κατάφερναν με χαμηλότερα επιτόκια να έχουν υψηλό κέρδος. Με πολύ λιγότερα δάνεια να χορηγούνται οι τράπεζες υποχρεώνονται να κρατούν υψηλά το περιθώριο κέρδους τους. Η πρακτική αυτή δεν είναι βέβαιο ότι είναι απόλυτα ορθή.
2) Ένας εξίσου σημαντικός λόγος είναι οι επισφάλειες. Όταν οι τράπεζες αποφάσισαν να διενεργήσουν αποθέματα προβλέψεων για επισφαλή δάνεια στο τέλος του 2008 έθαψαν στην κυριολεξία την προσπάθεια μείωσης του κόστους χρηματοδότησης. Είναι ξεκάθαρο ότι απλά δεν συμφέρουν τα χαμηλά επιτόκια για τις τράπεζες όταν ο κίνδυνος των επισφαλειών ελλοχεύει απειλητικά.
3) Όταν λόγω των προβλημάτων της αγοράς οι τράπεζες ανανεώνουν συμβάσεις για καταναλωτικά δάνεια για 15 χρόνια που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι ακραίο καθίσταται κατανοητό ότι το τραπεζικό σύστημα αναζητά φόρμουλες ώστε να μην εμφανιστούν επισφάλειες αλλά να την πληρώσει ο καταναλωτής ή η επιχείρηση.
4) Τα επιτόκια δεν πρόκειται να μειωθούν παρά τις εξαγγελίες γιατί απλά οι τράπεζες έχουν επιλέξει να βάλουν όρια στα περιθώρια κέρδους τους. Πότε στο παρελθόν οι τράπεζες δεν «δούλευαν» με τόσο μεγάλο περιθώριο κέρδους. Συγκριτικά με τα τελευταία 6 με 8 χρόνια οι τράπεζες την τρέχουσα περίοδο «δουλεύουν» με πολύ υψηλό κέρδος.
5) Οι τράπεζες έλαβαν ρευστότητα και κεφάλαια από το δημόσιο αλλά παραβίασαν μια από τις παραμέτρους του νόμου που όριζε ότι θα πρέπει να δίνονται χαμηλά επιτόκια.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr