Σε αυτή την συγκυρία με την άνοδο του S&P 500 στις ΗΠΑ και των διεθνών χρηματιστηρίων είναι προφανές ότι οι έννοιες ακριβό ή φθηνό μετριάζονται ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν και γίνονται ακριβές. Βέβαια το φαινόμενο αυτό δηλαδή της μετεξέλιξης των τραπεζών σε ακριβότερες είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο.
Σημειώνεται ότι συνολικά στην Ευρώπη παρατηρείται το φαινόμενο οι τράπεζες να διαπραγματεύονται με πολλαπλασιαστή κερδών 14 και 15 χωρίς να αναφερθούν ακραίες περιπτώσεις μεγάλων τραπεζών που διαπραγματεύονται ακόμη και στο 20. Ίσως οι πιο δίκαια αποτιμημένες τράπεζες να είναι οι ισπανικές που διαπραγματεύονται με σχέση κεφαλαιοποίησης προς κέρδη για το 2009 μεταξύ 7,5 και 8,5.
Βέβαια οι ελληνικές τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν πανάκριβες ωστόσο οι αποτιμήσεις τους συμπεριφέρνονται ωσάν η επόμενη περίοδος να είναι θετική με καλές ειδήσεις ωστόσο η πραγματικότητα θα είναι διαφορετική. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Εθνική διαπραγματεύεται με p e 8,3 η Alpha με 10,1 η Eurobank με 12 η Πειραιώς με 11 η Κύπρου με 9,3 και η Marfin με 9,4.
Όμως αξίζει να αναφερθεί ότι η Erste Bank η μεγάλη αυστριακή τράπεζα με ενεργητικό στα 200 δις ευρώ περίπου διπλάσια από την Εθνική εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 5,5 δισ. έναντι 10,8 δισ. της Εθνικής. Η Erste Bank θα εμφανίσει κέρδη 800 εκατ. το 2009 έναντι 1,3 δισ. της Εθνικής στην καλύτερη περίπτωση. Η πορτογαλική BCP Millennium με ενεργητικό 93 δισ. ευρώ οριακά μικρότερη της Εθνικής (107 δισ. ευρώ) εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 3,5 δισ. ευρώ και εκτιμώμενα κέρδη για το 2009 περί τα 450 εκατ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να μην είναι πανάκριβες αλλά αρχίζουν να μετεξελίσσονται σε ακριβές.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr