• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Ήρθε η ώρα του arbitrage στην Εθνική και την Geniki;

09:11 - 13 Ιουλ 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
To φαινόμενο του arbitrage θα εκδηλωθεί στην Εθνική και την Geniki bank με αφορμή την διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων και τι συμπεριφορά θα επιδείξουν ο μετοχές; Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν την επενδυτική κοινότητα και προφανώς θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της αγοράς το επόμενο διάστημα τουλάχιστον μέχρι τις 16 Ιουλίου που ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων και μέχρι τις 22 Ιουλίου που ολοκληρώνεται η διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίου.

Το δικαίωμα της Εθνικής διαπραγματεύεται πέριξ των 1,08 ευρώ ενώ της Geniki bank κοντά στα 0,10 ευρώ. Με βάση όλες τις ενδείξεις καθώς μέχρι τώρα φαίνεται να υπάρχει μια συσχέτιση στην συμπεριφορά της μετοχής και του δικαιώματος ίσως προσεχώς να εκδηλωθεί το φαινόμενο του arbitrage δηλαδή της κερδοσκοπίας μεταξύ μετοχής και δικαιώματος.
 
Αν αυτό συμβεί θα προέλθει από τις κινήσεις ορισμένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία. Σε μια τέτοια περίπτωση το δικαίωμα της Εθνικής μπορεί να κινηθεί προς την περιοχή του 1 ευρώ που αυτό σημαίνει ότι η μετοχή θα μπορούσε να οδηγηθεί χαμηλότερα ή πέριξ των 16 ευρώ. Στελέχη της Εθνικής εκτιμούν ότι πέριξ του 1 ευρώ θα παραμείνει το δικαίωμα και η μετοχή θα κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 16,5 και 17 ευρώ.
 
Όμως η συμπεριφορά της μετοχής θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό προφανώς από το κλίμα στα χρηματιστήρια αλλά και την συμπεριφορά των επενδυτών. Το χειρότερο σενάριο για την Εθνική θα είναι το δικαίωμα να υποχωρήσει στα 0,70 με 0,80 ευρώ και η μετοχή να κινηθεί προς την περιοχή των 15 ευρώ.

Στην Εθνική υπάρχουν 880 ξένοι μέτοχοι που ελέγχουν το 45% του μετοχικού κεφαλαίου. Ένα ποσοστό 2% με 4% δεν θα ασκήσει τα δικαιώματα του και μάλλον θα τα μεταβιβάσουν μέσω προσυμφωνιών σε άλλους ξένους επενδυτές. Οι ξένοι σε πολύ μεγάλο βαθμό θα ασκήσουν τα δικαιώματα τους και μάλλον θα αποφύγουν ακραίες κινήσεις αν και δεν μπορεί να αποκλεισθεί ορισμένοι να επιδιώξουν να κερδοσκοπήσουν μέσω arbitrage.

Tα ασφαλιστικά ταμεία ελέγχουν το 17,3% της Εθνικής τράπεζας και αριθμούν περί τα 20. Το ΙΚΑ θα πάρει δάνειο και θα συμμετάσχει στην αύξηση. Τα ασφαλιστικά ταμεία της Εθνικής και ο σύλλογος εργαζομένων, πλην όμως του Ταμείου Επικούρισης που κατέχουν συνολικά το 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας θα ασκήσουν κανονικά τα δικαιώματα τους. Το Ταμείο Αυτασφάλισης θα ασκήσει κανονικά τα δικαιώματα του το οποίο κατέχει 10,8 εκατ μετοχές Εθνικής.

Το Ταμείο Υγείας με 1,5 εκατ. μετοχές θα συμμετάσχει κανονικά ενώ και ο σύλλογος εργαζομένων με 600 χιλιάδες μετοχές θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου. Όμως το Ταμείο Επικούρισης λόγω σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας δεν θα ασκήσει τα δικαιώματα του. Σημειώνεται ότι το Ταμείο Επικούρισης κατέχει 3,8 εκατ. μετοχές ή το 0,78% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας.

Με βάση πληροφορίες δύο είναι τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται:
1) Το Ταμείο Επικούρισης να μεταβιβάσει τα δικαιώματα του στο Ταμείο Αυτασφάλισης και έτσι το Ταμείο Αυτασφάλισης να ασκήσει τα πρόσθετα δικαιώματα που θα έχει αποκτήσει. Η διαδικασία είναι περίπλοκη , απαιτεί εγκρίσεις και δεν θεωρείται εύκολη διαδικασία.
2) Αν δεν προχωρήσει η λύση της μεταβίβασης των δικαιωμάτων τότε εκ των πραγμάτων το Ταμείο Επικούρισης θα πωλήσει τα δικαιώματα του. Το ενδεχόμενο να λάβει δάνειο από την Εθνική το Ταμείο ώστε να μπορέσει να ασκήσει τα δικαιώματα του στην αύξηση δεν εξετάζεται αφενός λόγω καταστατικού αφετέρου γιατί θα ήταν παράδοξο σε ένα ελλειμματικό ταμείο όπου το χρηματοδοτεί η Εθνική με 2,5 με 3 εκατ. ευρώ μηνιαίως να χορηγηθεί δάνειο για να τα επενδύσει στο χρηματιστήριο.

Τι θα συμβεί στην Geniki

Η πίεση στο δικαίωμα της Geniki ήταν μεγάλη και πλέον διαπραγματεύεται στα 0,10 ευρώ με τάση πτωτική και η μετοχή στο ΧΑ πέριξ των 0,80 ευρώ. Δεν αποκλείεται η μετοχή να κινηθεί προς την περιοχή των 0,75 με 0,80 ευρώ ανά μετοχή.
 
Η Societe Generale θα καλύψει την συμμετοχή της δηλαδή 52,3% ενώ το ΜΤΣ με ποσοστό 5% δεν θα ασκήσει τα δικαιώματα του λόγω προβλημάτων ρευστότητας και τα οποία θα διαθέσει στην αγορά.

Στην Geniki υπάρχουν ακόμη 13 ταμεία που ελέγχουν ένα ποσοστό της τάξης του 7% με 8% και τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα ασκήσουν τα δικαιώματα τους. Οι ξένοι μέσω θεματοφυλάκων , οι εφοπλιστές μέσω offshore εταιριών ελέγχουν το 15% και μάλλον θα ασκήσουν τα δικαιώματα τους ίσως όχι όλοι αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους. Οι ιδιώτες ελέγχουν το 15% της Geniki.

Πέτρος ΛεωτσάκοςΑκολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Reporter.gr on Google News

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman