Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί δεν μειώνονται τα επιτόκια των τραπεζών και το κυριότερο γιατί δεν θα μειωθούν; Επίσης πριν μήνες όλοι πίεζαν για χαμηλότερα επιτόκια τα οποία όμως δεν μειώθηκαν. Γιατί ατόνησε η πίεση του ελληνικού δημοσίου προς τις τράπεζες να χορηγούν δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια;
Πρωτίστως πριν αιτιολογηθεί γιατί τα επιτόκια δεν μειώνονται θα πρέπει να αναφερθούν ορισμένες κατηγορίες δανείων ώστε να διαπιστωθεί που κυμαίνονται τα επιτόκια. Τον Απρίλιο του 2008 η Εθνική έδινε επιτόκιο 7,25% για το κύριο κεφάλαιο κίνησης και τον Μάιο του 2009 ακριβώς 7,5% άρα αυξήθηκε. Τον Απρίλιο του 2008 η Εθνική έδινε επιτόκιο 7,5% για το κύριο επιτόκιο παγίων και τον Μάιο του 2009 ακριβώς 7,75% άρα αυξήθηκε. Τον Απρίλιο του 2008 έδινε επιτόκιο 6,4% για το κυμαινόμενο στεγαστικό και τον Μάιο του 2009 προσφέρει 5,4% άρα μειώθηκε. Τον Απρίλιο του 2008 η Εθνική έδινε επιτόκιο 12,5% για τα προσωπικά δάνεια και τον Μάιο του 2009 ακριβώς 12,5% άρα έμεινε στάσιμο. Τον Απρίλιο του 2008 η Εθνική έδινε επιτόκιο 7,75% με 13,20% για τα ανοικτά δάνεια και τον Μάιο του 2009 έδινε 9,10% με 13,95% άρα αυξήθηκε. Το παράδειγμα της Εθνικής είναι ενδεικτικό καθώς στις ιδιωτικές τράπεζες η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στην κυριολεξία καθώς τα επιτόκια τους τα έχουν αυξήσει κατακόρυφα.
Τι πραγματικά συμβαίνει;
Το μείζον ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί οι τράπεζες δεν μειώνουν τα επιτόκια και το κυριότερο γιατί δεν πρόκειται να τα μειώσουν ουσιαστικά πέραν από κάποιες τυπικές και επικοινωνιακού χαρακτήρα ωραιοποιήσεις. Να ληφθεί υπόψη ότι οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα ρευστότητας και ιστορικά αντλούν κεφάλαια από την ΕΚΤ με το χαμηλότερο κόστος στην ιστορία τους. Επίσης τα επιτόκια στις καταθέσεις ειδικά στις προθεσμίας μειώθηκαν σημαντικά και ως εκ τούτου τα έξοδα εκ τόκων έχουν μειωθεί σημαντικά.
1) Ο βασικός λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια με τον ρυθμό του παρελθόντος. Μέσα από τις μαζικές πωλήσεις κατάφερναν με χαμηλότερα επιτόκια να έχουν υψηλό κέρδος. Με πολύ λιγότερα δάνεια να χορηγούνται οι τράπεζες υποχρεώνονται να κρατούν υψηλά το περιθώριο κέρδους τους. Η πρακτική αυτή δεν είναι βέβαιο ότι είναι απόλυτα ορθή.
2) Eνας εξίσου σημαντικός λόγος είναι οι επισφάλειες. Όταν οι τράπεζες αποφάσισαν να διενεργήσουν αποθέματα προβλέψεων για επισφαλή δάνεια στο τέλος του 2008 έθαψαν στην κυριολεξία την προσπάθεια μείωσης του κόστους χρηματοδότησης. Είναι ξεκάθαρο ότι απλά δεν συμφέρουν τα χαμηλά επιτόκια για τις τράπεζες όταν ο κίνδυνος των επισφαλειών ελλοχεύει απειλητικά.
3) Όταν λόγω των προβλημάτων της αγοράς οι τράπεζες ανανεώνουν συμβάσεις για καταναλωτικά δάνεια για 15 χρόνια που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι ακραίο καθίσταται κατανοητό ότι το τραπεζικό σύστημα αναζητά φόρμουλες ώστε να μην εμφανιστούν επισφάλειες αλλά να την πληρώσει ο καταναλωτής ή η επιχείρηση.
4) Τα επιτόκια δεν πρόκειται να μειωθούν παρά τις εξαγγελίες γιατί απλά οι τράπεζες έχουν επιλέξει να βάλουν όρια στα περιθώρια κέρδους τους. Πότε στο παρελθόν οι τράπεζες δεν «δούλευαν» με τόσο μεγάλο περιθώριο κέρδους. Συγκριτικά με τα τελευταία 6 με 8 χρόνια οι τράπεζες την τρέχουσα περίοδο «δουλεύουν» με πολύ υψηλό κέρδος.
5) Οι τράπεζες έλαβαν ρευστότητα και κεφάλαια από το δημόσιο αλλά παραβίασαν μια από τις παραμέτρους του νόμου που όριζε ότι θα πρέπει να δίνονται χαμηλά επιτόκια.
Στην Ελλάδα προφανώς κανείς δεν θα ασχοληθεί γιατί τα επιτόκια δεν μειώνονται και αν οι τράπεζες είναι πραγματικά ή εικονικά εναρμονισμένες με το γράμμα του νόμου αλλά γεγονός είναι ότι τα επιτόκια στην Ελλάδα δεν έχουν μειωθεί τους τελευταίους 12 με 18 μήνες.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr