Σύμφωνα με εκτιμήσεις δύο είναι οι προσεγγίσεις που αφορούν τα δικαιώματα της Εθνικής τράπεζας και την συμπεριφορά της μετοχής , γιατί όσον αφορά αυτή καθευατή την αύξηση θα είναι επιτυχής λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται από τους επενδυτές.
1) Η μια πλευρά υποστηρίζει ότι ειδικά από τους ξένους επενδυτές θα υπάρξει αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στα δικαιώματα δηλαδή σημαντικές αγοραπωλησίες. Οι ξένοι ελέγχουν το 45% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής και με βάση εκτιμήσεις ένα ποσοστό της τάξης του 4% με 5% να μην ασκήσει τα δικαιώματα του αλλά μέσω προσυμφωνιών να πωλήσουν σε άλλους επενδυτές τα δικαιώματα. Συνήθως οι πωλήσεις δικαιωμάτων μεγάλου ύψους πωλούνται σε σχετικά premium ωστόσο είναι ασαφής ακόμη η συμπεριφορά ορισμένων ξένων επενδυτών.
Στις παρουσιάσεις που πραγματοποίησε η Εθνική το ενδιαφέρον από ευρωπαίους και Αμερικανούς επενδυτές είναι τεράστιο και προφανώς η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων θα ασκήσουν τα δικαιώματα τους. Και ενώ αναμένεται μεγάλη συναλλακτική δραστηριότητα στα δικαιώματα κυρίως προς τις τελευταίες ημέρες (έναρξη δικαιωμάτων 8 Ιουλίου , λήξη 16 Ιουλίου) δεν μπορεί να προβλεφθεί η συμπεριφορά των ιδιωτών επενδυτών πως θα κινηθούν κατά την διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων. Οι Έλληνες φυσικά και νομικά πρόσωπα κατέχουν το 29,9% των μετοχών. Η πλειοψηφία θα ασκήσει τα δικαιώματα της αλλά ορισμένοι να επιλέξουν π.χ. πώληση δικαιωμάτων , αγορές ή πώληση μετοχών στο ΧΑ και αγορά δικαιωμάτων κ.α. Τα ασφαλιστικά ταμεία ελέγχουν το 17,3% των μετοχών και τα λοιπά νομικά πρόσωπα 7,6%. Τα περισσότερα ταμεία έχουν λάβει το πράσινο φως να συμμετάσχουν στην αύξηση ωστόσο κάποια εξ αυτών παρ΄ ότι θα έχουν την δυνατότητα ακόμη και να δανεισθούν από την Εθνική ίσως να μην ασκήσουν τα δικαιώματα τους λόγω προβλημάτων ρευστότητας.
Με βάση λοιπόν αυτή την προσέγγιση εκτιμάται ότι η τιμή του δικαιώματος θα κινηθεί πέριξ του 1 ευρώ κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης του. Όσον αφορά την μετοχή της Εθνικής στο ΧΑ , θα κινηθεί πέριξ των 17,5 ευρώ , ενδεχομένως μια διακύμανση περίπου 17,2 και 18 ευρώ ανά μετοχή. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραμέτρους θα ήταν σκόπιμο οι επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν δικαιώματα να το πράξουν προς το τέλος της διαπραγμάτευσης τους και αν θέλουν να πωλήσουν να το πράξουν στις αρχές της διαπραγμάτευσης.
2) Η άλλη πλευρά και μάλλον η πιο απαισιόδοξη θεωρεί ότι κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων και μέχρι την λήξη τους η μεταβλητότητα θα είναι πολύ μεγάλη θα ασκηθούν πιέσεις στα δικαιώματα και αυτό θα έχεις ως αποτέλεσμα να πιεσθεί η μετοχή της Εθνικής στο ΧΑ. Ενώ όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η αύξηση θα είναι επιτυχής και αυτό ίσως να είναι το μόνο σίγουρο ωστόσο επικρατεί διχογνωμία για την συμπεριφορά της μετοχής.
Με βάση αυτές τις παραμέτρους προφανώς η αξία του δικαιώματος θα υποχωρήσει χαμηλότερα του 1 ευρώ και της τιμής της μετοχής ίσως προσεγγίσει τα 16,5 ευρώ. Μάλιστα δεν αποκλείου μια διακύμανση μεταξύ 16 και 16,5 ευρώ ανά μετοχή.
Όμως ο καθοριστικός παράγοντας για την συμπεριφορά της μετοχής της Εθνικής στο ΧΑ δεν θα είναι τόσο τα δικαιώματα όσο η γενικότερα εικόνα των χρηματιστηρίων διεθνώς και στην Ελλάδα. Αν κινηθεί το ΧΑ χαμηλότερα προφανώς και θα επηρεασθεί η μετοχή αρνητικά αν αντιθέτως ακολουθήσει ανοδική πορεία θα κινηθεί ανάλογα ή περίπου ανάλογα και ο τίτλος της Εθνικής. Καθίσταται κατανοητό ότι καίριο ρόλο για την πορεία της μετοχής αυτή την περίοδο θα διαδραματίσει η πορεία του ΧΑ και των διεθνών χρηματιστηρίων αλλά και η συμπεριφορά των επενδυτών κατά την διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr