Οι περιπτώσεις της Εθνικής , της Alpha bank και της Eurobank είναι χαρακτηριστικές και αποδεικνύουν επιχειρηματικές επιλογές και τακτικές που δεν ταυτοποιούνται μεταξύ τους. Ενώ όλες οι διοικήσεις των τραπεζών ερωτώμενες υποστηρίζουν ότι deals δεν μπορούν να υπάρξουν στις μεγάλες τράπεζες όταν τίθεται το ερώτημα αν υποθετικά υλοποιούνταν ποια μορφή θα λάμβαναν οι απαντήσεις είναι διαφορετικές.
Ο διοικητής της Εθνικής Τ. Αράπογλου μιλώντας με την ιδιότητα του manager καθώς δεν είναι βασικός μέτοχος ανέφερε ότι « αν γίνονταν deal θα πραγματοποιούνταν με ανταλλαγή μετοχών» Στην ίδια ακριβώς ερώτηση ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της Alpha bank τόνισε ότι «σε αυτές τα τιμές δεν μπορούν να υπάρξουν deals» Είναι προφανές ότι ο manager Αράπογλου προτάσσει την ανταλλαγή μετοχών ενώ ο βασικός μέτοχος προτάσσει την αξία των κεφαλαιοποιήσεων , την αξία των μετοχών. Είναι ξεκάθαρο ότι οι χαμηλές αποτιμήσεις λειτουργούν αποτρεπτικά καθώς μέρος των τραπεζιτών , οι οποίοι τυγχάνει να είναι βασικοί μέτοχοι ή ιδιοκτήτες λαμβάνουν υπόψη αυτή την παράμετρο τις χρηματιστηριακές αξίες.
Διαφορές όμως προκύπτουν και σε θέματα επιχειρηματικής στρατηγικής. Η Εθνική καταφεύγει στους μετόχους της ώστε να αντλήσει 1,25 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα επαναγοράζει με προαιρετική πρόταση όλα τα υβριδικά της κεφάλαια ύψους 1,040 δισ. ευρώ. H Eurobank αποφάσισε αντί αύξησης να υλοποιήσει έκδοση υβριδικών κεφαλαίων 500 εκατ. ευρώ προφανώς γιατί δεν επιθυμεί αύξηση κεφαλαίου αυτή την περίοδο. Βέβαια και η Eurobank επαναγοράζει παλαιότερες εκδόσεις υβριδικών κεφαλαίων αλλά σε σχέση με την Εθνική ακολουθεί διαφορετική τακτική όσον αφορά την κεφαλαιακή ενίσχυση.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr