Η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής δεν έχει μόνο επιχειρηματική διάσταση αλλά και πολιτική για προφανείς λόγους καθώς κρίνεται η συμμετοχή του δημοσίου στην μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Η πρώτη μεγάλη αύξηση που θα υλοποιηθεί είναι του ΤΤ το οποίο θα συγκεντρώσει 526,3 εκατ. ευρώ στις 3 Ιουλίου που ολοκληρώνεται η προσπάθεια άντλησης των κεφαλαίων. Το ελληνικό δημόσιο θα συμμετάσχει στην αύξηση με 178 εκατ. ευρώ καλύπτοντας το 34% που είναι το ποσοστό που κατέχει στο Ταμιευτήριο. Τα ΕΛΤΑ θα συμμετάσχουν με 52 με 53 εκατ. ευρώ καλύπτοντας το 9,9% που ελέγχουν στο ΤΤ.
Η Εθνική και η Eurobank θα ασκήσουν τα δικαιώματα τους εισφέροντας στην αύξηση του ΤΤ από 31 εκατ. ευρώ η κάθε τράπεζα. Ουσιαστικά 4 μεγάλοι μέτοχοι θα καλύψουν το 56% της αύξησης. Οι ξένοι ελέγχουν το 14% με 15% και θεωρητικά θα εισφέρουν 79 εκατ. ευρώ. Επίσης το ΤΤ θα ασκήσει τα δικαιώματα του μέσω του χαρτοφυλακίου ιδίων μετοχών που ανέρχεται στα 2,4% ή 12,6 εκατ. ευρώ. Οι μικρομέτοχοι που ελέγχουν πάνω από το 20% θα εισφέρουν 105 εκατ. ευρώ.
Ο ρόλος των ταμείων στην Εθνική
Στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας ύψους 1,25 δισ. ευρώ είναι προφανές ότι την μερίδα του λέοντος θα την καλύψουν οι ξένοι επενδυτές που ελέγχουν το 44%. Ουσιαστικά οι ξένοι θα καταβάλλουν 550 εκατ. ευρώ. Οι μικρομέτοχοι με ποσοστό 26% θα καταβάλλουν στην αύξηση 325 εκατ. ευρώ. Τα ταμεία νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου με ποσοστό 13,75% θα καταβάλλουν 172 εκατ. ευρώ.
Όμως το μείζον ερώτημα που ανακύπτει είναι τα ασφαλιστικά ταμεία θα ασκήσουν τα δικαιώματα τους από την στιγμή που δεν διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα; Το ελληνικό δημόσιο μέσω του υπουργείου Οικονομίας έχει δώσει το πράσινο φως στα ταμεία να ασκήσουν τα δικαιώματα τους. Την ίδια στιγμή ο διοικητής της Εθνικής Τ. Αράπογλου έχει δηλώσει ότι στα πλαίσια του νόμου θα στηρίξει τα ταμεία ώστε να ασκήσουν τα δικαιώματα τους. Όμως η συμμετοχή η μη των ταμείων στην αύξηση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο από το δημόσιο της Εθνικής.
Το ελληνικό δημόσιο επιθυμεί να ελέγχει την Εθνική για πλείστους λόγους όμως είναι προφανές ότι και η διοίκηση της τράπεζας υπό τον Τ. Αράπογλου αναζητά φόρμουλα ώστε να αυτονομηθεί πολιτικά. Η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής δεν έχει μόνο επιχειρηματική διάσταση αλλά και πολιτική καθώς κρίνεται ο ρόλος του δημοσίου στην μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Στην αύξηση κεφαλαίου της Probank ύψους 80 εκατ. ευρώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας συμμετέχουν 2.740 μέτοχοι εκ των οποίων οι 10 μεγαλύτεροι κατέχουν το 16,77% των μετοχών και το υπόλοιπο 83,23% των μετοχών ανήκει σε 2.730 μετόχους από τους οποίους ο κάθε ένας κατέχει λιγότερο από 1% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr