Είναι προφανές ότι η διοίκηση Αράπογλου η οποία διορίσθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και έως τώρα το έργο της χαρακτηρίζεται θετικό κοιτάει την επόμενη μέρα όσον αφορά τα πολιτικά δρώμενα. Η φόρμουλα που αναζητείται είναι απλή πως μπορεί η διοίκηση της Εθνικής να μην μετράει αντίστροφα τον χρόνο παραμονής της. Χωρίς καμιά αμφιβολία σε επίπεδο επιχειρηματικό και οικονομικό η πρωτοβουλία της Εθνικής είναι απολύτως ορθή. Η Εθνική παρ΄ ότι διαθέτει επαρκέστατα κεφάλαια προχωράει πολύ νωρίτερα από τις άλλες τράπεζες σε αύξηση κεφαλαίου με στόχο να διαθέτει κεφάλαια για εξαγορές αλλά και για να βρεθεί προετοιμασμένη όταν το 2010 δημιουργηθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες και ξεκινήσει η βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας.
Η επιλογή της Εθνικής είναι προφανώς πολύ ορθή επιχειρηματικά και στρατηγικά. Μπορεί να υπήρξαν κάποιες διαμαρτυρίες λόγω του υψηλού discount 45% όπου θα υλοποιηθεί η αύξηση ωστόσο είναι γεγονός ότι όλες οι αυξήσεις υλοποιούνται με μεγάλη έκπτωση αφετέρου στόχος ήταν η προσέλκυση όλων των επενδυτών Οι διοικήσεις των άλλων τραπεζών αιφνιδιάστηκαν και απλά έσπευδαν να αναφέρουν ότι δεν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου για να αποτρέψουν περαιτέρω πτώση των τραπεζικών μετοχών. Σε αυτή την χρονική συγκυρία η διοίκηση της Εθνικής αποδείχθηκε προνοητική και χωρίς καμιά αμφιβολία αποκτά ισχυρό προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.
Όμως ένα management και ειδικά ένα management διορισμένο από μια κυβέρνηση που ενδεχομένως να αλλάξει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προφανές ότι μελετά και διερευνά το ενδεχόμενο της αυτονόμησης. Όμως πως θα μπορούσε η διοίκηση της Εθνικής ουσιαστικά να απαλλαγεί από το δημόσιο όταν π.χ. υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου 350 εκατ. ευρώ με προνομιούχες μετοχές ή όταν τα ασφαλιστικά ταμεία που ελέγχουν το 13,5% του μετοχικού κεφαλαίου θα ασκήσουν τα δικαιώματα τους στην αύξηση κεφαλαίου ή ακόμη και μερικώς να συμμετάσχουν πάλι το δημόσιο θα μπορεί να ελέγχει το management της Εθνικής;
Είναι προφανές ότι η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη ωστόσο η αύξηση κεφαλαίου ίσως να αποτελεί μια ευκαιρία για την διοίκηση να διαμορφώσει ισορροπίες τις οποίες μελλοντικά θα μπορούσε να αξιοποιήσει. Σε κάθε περίπτωση πάντως το management της Εθνικής πέραν του αυστηρά επιχειρηματικού πλαισίου όπου κινείται και ορθά αξιολογεί και διερευνά τρόπους ώστε να αυτονομηθεί από τα πολιτικά δρώμενα.
Σε αυστηρά επιχειρηματικό επίπεδο οι θετικές επιδόσεις της Εθνικής πιστώνονται στην διοίκηση Αράπογλου η οποία με μεθοδικές κινήσεις κατάφερε τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο ισολογισμός της τράπεζας να είναι σταθερός , να διαθέτει ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα και το κυριότερο να έχει εδραιωθεί στην κοινή γνώμη ότι η Εθνική είναι μια ασφαλής τράπεζα από όλες τις απόψεις. Έφθασε στο α΄ τρίμηνο του 2009 η Εθνική να επιτυγχάνει περισσότερα κέρδη από ότι οι 4 μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες μαζί και αυτό αποδεικνύει ότι ο όμιλος της Εθνικής έχει ξεφύγει του εσωτερικού ανταγωνισμού.
Ο τραπεζίτης Αράπογλου διοικεί την Εθνική κατά τρόπο συνετό έως τώρα και αυτό φαίνεται τόσο από την χρηματοοικονομική θέση της τράπεζας αλλά και την δομή του ισολογισμού που είναι ισχυρός. Ρόλο στην ισχυροποίηση του ισολογισμού της Εθνικής έχει διαδραματίσει και η υπόλοιπη διοικητική ομάδα της τράπεζας με προεξάρχοντες τον Α. Θωμόπουλο , Τουρκολιά , Μυλωνά κ.α.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr