Η διοίκηση της Πειραιώς επίσης φαίνεται ότι είναι προσανατολισμένη στο εξωτερικό εκτιμώντας μάλιστα ότι σε βάθος χρόνου θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες εξαγορών. Επίσης η διοίκηση της Marfin, υπό τον Α. Βγενόπουλο βολιδοσκοπεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τράπεζες στην Κεντρική Ευρώπη με στόχο να προχωρήσει σε εξαγορά.
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι:
1) Εγκαταλείπουν οι τράπεζες τα σχέδια εξαγορών στο εσωτερικό;
2) Πόσα κεφάλαια είναι διατεθειμένες να επενδύσουν στο εξωτερικό και σε ποιες αποτιμήσεις
3)Υπάρχει ενδιαφέρον από τους υποψηφίους ή δυνητικούς πωλητές;
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και οι διοικήσεις που το απαρτίζουν στηρίχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην στρατηγική προσέγγιση ότι μπορεί να δημιουργηθούν αυτόνομες ισχυρές τράπεζες. «Τα deals στην Ελλάδα είναι δύσκολο να υλοποιηθούν για πλείστους λόγους πολιτικούς , οικονομικούς και επιχειρηματικούς» αναφέρει ο οικονομικός διευθυντής της Εθνικής τράπεζας ’νθιμος Θωμόπουλος.
Σε κάθε περίπτωση οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών έχουν καταλήξει στις εξής διαπιστώσεις.
Α) Τα Βαλκάνια δεν θα καταρρεύσουν και ως εκ τούτου θα πρέπει να λάβουν μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης των θυγατρικών τους στο εξωτερικό.
Β) Οι χώρες της Αν. Ευρώπης θα αποτελέσουν εκ νέου τον ζωτικό οικονομικό χώρο για τις ελληνικές τράπεζες και όσες διαθέτουν κεφάλαια και στρατηγική μετά την κρίση θα εξέλθουν κερδισμένες.
Γ) Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προετοιμάζονται ώστε να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες.
Δ) Σταδιακά οι αγορές θα βελτιώνονται και οι τράπεζες θα έχουν την δυνατότητα να αντλούν κεφάλαια με μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με το παρελθόν.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες θα ξαναθέσουν στην αντζέντα τους τα σχέδια τους για ισχυροποίηση στα Βαλκάνια και την Αν. Ευρώπη. Όμως πρωτίστως με βάση την υφιστάμενη κεφαλαιακή τους βάση σε τι κινήσεις μπορεί να προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες; Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει κεφάλαια ύψους 25 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 20 δισ. ευρώ αφορούν τα ίδια τους κεφάλαια και τα υπόλοιπα 5 δισ. ευρώ προέρχονται από τις προνομιούχες μετοχές και αυξήσεις που υλοποίησαν π.χ. Emporiki 850 εκατ. ευρώ ή αυτές που σχεδιάζουν αυξήσεις ΤΤ κ.α.
Ουσιαστικά για να προβούν σε εξαγορές οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τα δικά τους ίδια κεφάλαια και όχι αυτά που απέκτησαν από προνομιούχες μετοχές. Ως εκ τούτου είναι δύσκολο οι ελληνικές τράπεζες να προβούν σε καμιά μεγάλη εξαγορά στο εξωτερικό αν δεν πραγματοποιήσουν μεγάλης κλίμακας αύξηση κεφαλαίου. Δυνητικά οι τράπεζες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν σε κεφάλαια ώστε να εξαγοράσουν τράπεζες στο εξωτερικό όχι πάνω από 3 με 4 δισ. ευρώ σε κλαδικό επίπεδο. Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι περιορίζεται η κλίμακα επιλογών.
Η Εθνική θα μπορούσε να επενδύσει στο εξωτερικό σε αυτή την φάση περί τα 500 με 800 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες αποτιμήσεις αλλά και το γεγονός ότι σε μια προσφορά η σχέση τιμής προς λογιστική αξία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5 με 2 στην καλύτερη περίπτωση προκύπτει το συμπέρασμα ότι η Εθνική θα προχωρήσει σε εξαγορά μικρής προς μεσαίας τράπεζας. Για εξαγορά μεγάλης τράπεζας π.χ. στην Κεντρική Ευρώπη η Εθνική θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου μεγάλης κλίμακας.
Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται και η Πειραιώς η οποία αν προχωρήσει σε εξαγορά θα είναι μικρής κλίμακας 300 με 400 εκατ ευρώ. Ο όμιλος της Marfin ίσως έχει προχωρήσει πιο επιθετικά στην διερεύνηση του ενδεχομένου να εξαγοράσει τράπεζα στην Κεντρική Ευρώπη. Η διοίκηση είχε βρεθεί στην Αυστρία , Ουγγαρία αλλά και σε άλλες χώρες ωστόσο οι δυνητικοί πωλητές δεν ήταν διατεθειμένοι να πωλήσουν τουλάχιστον εκείνη την περίοδο σε τόσο χαμηλές τιμές. Το σχέδιο της Marfin να συγκεντρώσει από το Φθινόπωρο κεφάλαια περί τα 5 δισ. ευρώ ώστε να προχωρήσει σε εξαγορά στο εξωτερικό και υπό προϋποθέσεις στο εσωτερικό παραμένει ενεργό.
Είναι προφανές ότι οι ελληνικές τράπεζες θα στραφούν περισσότερο στο εξωτερικό ώστε να αναζητήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες στις λογικές τιμές όμως
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr