Ουσιαστικά λοιπόν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες από 17 δισ. ευρώ σε κεφάλαια μπορεί να φθάσουν έως τα 26 δισ. ευρώ δηλαδή να αυξηθούν τα κεφάλαια των τραπεζών κατά 9 δισ. ευρώ. Πως όμως θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια;
1)Θα χορηγηθούν δάνεια με στόχο τα συνολικά υπόλοιπα να διαμορφωθούν στα 263 με 264 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009 από 250 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2008 δηλαδή αύξηση 6%.
2)Να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες προβλέψεις που μπορεί να φθάσουν έως το 6,5% του συνόλου των δανείων από 5% στο τέλος του 2008.
3)Να δημιουργήσουν πλεονάσματα κεφαλαίων ώστε να αντιμετωπίσουν έκτακτους κινδύνους αλλά και για να προετοιμασθούν για την έξοδο από την κρίση.
4)Να έχουν την δυνατότητα να υλοποιήσουν σχέδια εξαγορών στο μέλλον καθώς η κεφαλαιακή επάρκεια θα αποδειχθεί ακρογωνιαίος λίθος σε κάθε ενέργεια ή πρωτοβουλία που θα λαμβάνετε.
5) Να χρηματοδοτήσουν τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό ο οποίες θα χρειασθούν σημαντικά κεφάλαια ώστε να αντιμετωπίσουν προκλήσεις αλλά και να θωρακισθούν κεφαλαιακά.
6)Να συνεχίσουν να αγοράζουν ομόλογα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν τις θέσεις τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου κατά 18 δισ. ευρώ.
7)Να αρχίζουν να αναλαμβάνουν μεγαλύτερα ρίσκα αυξάνοντας π.χ. τις επενδυτικές τους θέσεις σε εταιρικά ομόλογα ή ομόλογα τραπεζών οι εκδόσεις των οποίων προσεχώς θα αυξηθούν κατακόρυφα.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr