• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Οι πέντε νέοι άξονες της Eurobank για την ενίσχυση της οικονομίας

13:59 - 01 Ιουν 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
(upd) Στην ενίσχυση ενός νέου αναπτυξιακού προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας στοχεύει η Eurobank με μια σειρά νέων πρωτοβουλιών που λαμβάνει και στηρίζεται σε πέντε βασικούς άξονες. Κατά την παρουσίαση των πρωτοβουλιών από τη διοίκηση της τράπεζας, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Νικόλαος Νανόπουλος επεσήμανε πως η Eurobank επενδύει στη στήριξη ενός νέου αναπτυξιακού προσανατολισμού της χώρας, που αναδύεται σήμερα ως απαραίτητη επιλογή για την ελληνική οικονομία.

 

«Πιστεύουμε σε ένα αναπτυξιακό πρότυπο που θα στηριχθεί και θα στηρίξει την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας και τον εξαγωγικό της προσανατολισμό, τη μακροχρόνια αποταμίευση, την ποιοτική αναβάθμιση της εγχώριας παραγωγής, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας. Το τραπεζικό μας σύστημα είναι απολύτως σε θέση να υποστηρίξει πολύπλευρα και ουσιαστικά τις πιο δημιουργικές παραγωγικές και επιχειρηματικές δυνάμεις της χώρας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι νέες πρωτοβουλίες της Eurobank στηρίζονται σε 5 άξονες και θα υλοποιούνται σε βάθος χρόνου και σε συνεργασία κυρίως με τους επιχειρηματικούς φορείς. Στόχος είναι να διευκολυνθεί και να ενισχυθεί η υγιής, εξωστρεφής και αναπτυσόμενη ελληνική επιχείρηση, να χρηματοδοτηθούν αξιόπιστα και βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, να αναδειχθούν νέοι και υπεύθυνοι δυναμικοί επιχειρηματίες, που είναι έτοιμοι να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης και επιχειρηματικού κινδύνου.

Οι άξονες αυτοί είναι:

1) Θα χρηματοδοτήσει με 1,5 δις ευρώ έργα υποδομών , ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α.

Τα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη μαζί με τα νέα, υπό έγκριση, έργα αναμένεται να απαιτήσουν χρηματοδοτήσεις ύψους7 δισ. τα επόμενα 5 χρόνια.

Η Eurobank θα εκταμιεύσει350 εκατ. τα επόμενα 5 χρόνια.

Στον Τομέα των ΣΔΙΤ έχουν, ήδη, εγκριθεί 52 έργα συνολικού προϋπολογισμού  5,7 δισ.

Η Eurobank θα συμμετάσχει σε  5 έργα, που βρίσκονται στην τελική φάση δημοπράτησης, προϋπολογισμού600 εκατ.

Τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα με 620 εκατ., από το τραπεζικό σύστημα.

Απαιτούνται άλλα500 εκατ. για τα έργα, που διαθέτουν ήδη άδεια λειτουργίας.

2) Χρηματοδότηση της Τουριστικής Βιομηχανίας με Ευνοϊκούς και Ευέλικτους Όρους και με Νέα Προϊόντα.

Η Eurobank EFGστηρίζει αποφασιστικά τον Τουριστικό κλάδο, με υπόλοιπα χρηματοδοτήσεων ύψους1,1 δισ. και με ετήσια αύξηση, άνω του 50% ετησίως τα τελευταία 3 χρόνια.

Παράλληλα προσφέρει αναδιάρθρωση υποχρεώσεων με επέκταση της χρηματοδότησης μέχρι 20 χρόνια μέσω πιστοδοτήσεων ή μέσω Leasing, προσαρμογή των δόσεων στην εποχικότητα των εισπράξεων, ή εναλλακτικά καθορισμός τελικού επιτοκίου στο 2% για τα δύο πρώτα χρόνια με αντίστοιχη μετακύληση της οφειλής σταεπόμενα χρόνια.

Χρηματοδότηση Ανακαινίσεων Ξενοδοχείων, κυρίως 4 και 5 αστέρων, με διάρκεια 7 χρόνια, περίοδο χάριτος 18 μηνών καιπροσαρμογή των δόσεων στην εποχικότητα των εισπράξεων.

3) Χρηματοδότηση και ασφάλιση του συναλλακτικού κυκλώματος καιτων επενδύσεων των εξαγωγικών επιχειρήσεων με νέα προϊόντα και υπηρεσίες

Χρηματοδότηση μέσω πιστοδοτήσεων ή μέσω Leasing έως 100% της αξίας τωνεπενδυτικών σχεδίων Εξαγωγικών Επιχειρήσεων για κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό, που σχετίζονται με την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Περίοδος χάριτος 1 έτους, διάρκεια χρηματοδότησης 15 έτη για τα ακίνητα και7 έτη για τα μηχανήματα και τελικό επιτόκιο 2% για τα δύο πρώτα χρόνια με αντίστοιχη μετακύληση της οφειλής σταεπόμενα χρόνια.

4) Δημιουργία εσωτερικού επενδυτικούκεφαλαίου ύψους έως 30 εκατ. Παράλληλη κινητοποίηση επιπλέον100 εκατ. ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων σε βάθος χρόνου

Τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν με στόχο τη  μειοψηφική μετοχική συμμετοχή σε δυναμικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς και σεεπιχειρήσεις που επενδύουν σε φιλικές για το περιβάλλον τεχνολογίες και δραστηριότητες.

Οι συμμετοχές θα υλοποιούνται σε συνεπένδυση κατά περίπτωση με ιδιωτικά κεφάλαια ή  εταιρείες private equity, όπως η Global Finance.

5) Κοινές δράσεις προώθησης της εξωστρέφειας των εξαγωγικών επιχειρήσεων σε στενή συνεργασία με τους κρατικούς και εταιρικούς φορείς, (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΣΕΤΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ), για τη χρηματοδότηση και συγχρηματοδότηση, καθώς και την οργάνωση και το συντονισμό πρωτοβουλιών, μελετών, συνεδρίων, που προάγουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της χώρας.

Πέτρος Λεωτσάκος
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr Reporter.gr on Google News

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman