Πως μπορεί να συμβεί αυτό; Eάν τα κέρδη του β΄τριμήνου 2009 αποδειχθούν μικρότερα από αυτά του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί, εάν δεν επαναληφθούν τα έκτακτα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις, τα οποία και αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας του α΄τριμήνου.
Τότε τι θα συμβεί; Τότε το άθροισμα των κερδών των τεσσάρων τελευταίων τριμήνων, συμπεριλαμβανομένου όμως του β΄ 2009, θα είναι μικρότερο έναντι του σημερινού. Έτσι, ο εκτιμώμενος πολλαπλασιαστής κερδών θα καταστεί υψηλότερος. Αν συμβεί το αντίθετο και τα κέρδη αποδειχτούν υψηλότερα τότε και ο πολλαπλασιαστής κερδών θα τείνει σε χαμηλότερα επίπεδα.
Για παράδειγμα τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας με βάση τα τελευταία τέσσερα δημοσιευμένα τρίμηνα (β 2008+γ 2008+δ 2008+α 2009) υπολογίζονται σε 1,462 δισ. ευρώ. Εάν η κερδοφορία του β΄τριμήνου 2009 θα είναι μεγαλύτερη από 412,491 εκατ. ευρώ (αυτά ήταν τα κέρδη της ΕΤΕ στο β΄τρίμηνο του 2008), τότε τα trailing κέρδη θα είναι μεγαλύτερα των 1,462 δισ. ευρώ. Και ίσως η ΕΤΕ δικαιούται καλύτερης αποτίμησης υπό κανονικές συνθήκες στα Χρηματιστήρια. Εάν όμως τα κέρδη του β΄τριμήνου 2009 θα είναι μικρότερα των 412,491 εκατ. ευρώ τότε τα trailing κέρδη θα εμφανιστούν μειωμένα και ίσως η ΕΤΕ να μην δικαιούται καλύτερης αποτίμησης.
Δείτε εδώ τον σχετικό πίνακα.
Χρ. Ιωάννου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr