Η ΕΚΤ τέλη Ιουνίου και το ελληνικό δημόσιο αρχές Ιουνίου λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις που θα επιτρέψουν οι τράπεζες να διαθέτουν περισσότερη ρευστότητα και έτσι να δανείζουν και την αγορά. Μέχρι τώρα οι τράπεζες έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ περί τα 50 δις ευρώ χρησιμοποιώντας αντίστοιχα εγγυήσεις ώστε να λάβουν ρευστότητα.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες φαίνεται να κινητοποιούν τους ίδιους μηχανισμούς τους ώστε να αντλήσουν ρευστότητα , εξέλιξη ενθαρρυντική καθώς οι τράπεζες θα δανείζονται πιο μακροπρόθεσμα και παράλληλα θα μειώσουν την εξάρτηση τους από το πρόγραμμα των 28 δις ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πακέτο των 28 δις ευρώ δόθηκε σε ομόλογα και όχι σε μετρητά και οι τράπεζες υποχρεώνονται να τα χρησιμοποιούν ως εγγύηση στην ΕΚΤ ώστε να αντλούν ρευστότητα.
Με βάση τις νέες παραμέτρους που διαμορφώνονται στα επιτελεία των τραπεζών επικρατεί μεγαλύτερη αισιοδοξία και προβλέπουν ότι προσεχώς η ρευστότητα θα βελτιωθεί και ταυτόχρονα θα αρχίσουν να αυξάνονται τα δάνεια προς τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Οι παράγοντες που θα επιδράσουν προσεχώς καθοριστικά στην ρευστότητα των τραπεζών αλλά και στην πορεία δανεισμού της πραγματικής οικονομίας θα είναι:
1) Η «ποιοτική αναβάθμιση» της ρευστότητας των τραπεζών. Οι μεγάλες τράπεζες έχουν δανεισθεί 50 δις ευρώ από την ΕΚΤ και κατέχουν ικανοποιητική ρευστότητα. Η Εθνική διαθέτει ρευστότητα 10 δις η Alpha bank 4 δις η Eurobank 4,5 δις ευρώ η ΑΤΕ 1,5 δις ευρώ κ.α. Εσχάτως οι τράπεζες επιχειρούν να βρουν ρευστότητα με ίδια μέσα όπως π.χ. η Eurobank επιτυχώς.
Την τάση αυτή θα την ακολουθήσουν όλες οι τράπεζες. Το επόμενο διάστημα θα υλοποιούνται εκδόσεις κοινών ομολογιακών δανείων περί των 500 εκατ ευρώ η κάθε μια που θα καταλήγουν σε τελικούς πελάτες.
2) Όσο το επιτόκιο της ΕΚΤ παραμένει στο 1% προφανώς και οι τράπεζες θα επιδιώκουν να αντλούν ρευστότητα με χαμηλό κόστος. Όμως το βασικό πρόβλημα ήταν ότι η ΕΚΤ δάνειζε για βραχυπρόθεσμες περιόδους. Η μεγάλη αλλαγή που θα τονώσει τις τράπεζες θα έρθει τέλη Ιουνίου οπότε η ΕΚΤ θα δανείζει τις τράπεζες για διαστήματα έως 1 έτους. Οι τράπεζες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό και για μεγάλες περιόδους δηλαδή θα υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση της ρευστότητας τους.
3) Αποδεικνύεται ότι οι καταθέσεις παραμένουν ο κεντρικός πυλώνας της ρευστότητας των τραπεζών ωστόσο μεγάλες ανατροπές ή αυξήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν. ’ρα ουσιαστικά οι τράπεζες θα πρέπει να αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους άντλησης ρευστότητας.
4) Οι βαλκανικές αγορές επίσης δεν εμφανίζουν περίσσεια ρευστότητας. Αντιθέτως ορισμένες φορές οι μητρικές τράπεζες χρηματοδοτούν τις θυγατρικές τους.
5) Την 1η Ιουνίου θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή που χειρίζεται το πακέτο των 28 δις ευρώ με στόχο να ληφθεί απόφαση για το πώς θα ενεργοποιηθεί το σκέλος της ρευστότητας που αφορά την παροχή εγγυήσεων.
Σε ένα ποσό 15 δις ευρώ οι τράπεζες έχουν αντλήσει 1,5 δις ευρώ δηλαδή μόλις το 10%. Το υπουργείο εξετάζει δύο λύσεις α) μέρος των εγγυήσεων να δοθούν απευθείας στην αγορά μέσω προγραμμάτων και β)μέρος των εγγυήσεων να μετατραπούν σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr