Παρά την διαφαινόμενη πτώση κατά 55% που θα εμφανίσουν οι 8 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες στο α' τρίμηνο του 2009 και θα διαμορφωθούν περίπου στα 530 εκατ ευρώ σε σχέση με τα 1,195 δις ευρώ που είχαν εμφανίσει στο α' τρίμηνο του 2008 , ορισμένα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά ωστόσο θα καταγραφούν στο δεύτερο τρίμηνο.
Όμως επειδή τα κέρδη των τραπεζών θα εμφανίσουν ποικίλες τάσεις απαιτείται προσοχή καθώς τα αποτελέσματα α' τριμήνου θα είναι ανάμικτα. Πάντως το β' τρίμηνο θα είναι καλύτερο από το πρώτο. Οι μεγάλες επισφάλειες που εμφανίσθηκαν είτε προληπτικά είτε λόγω αναγκαιότητας από προβληματικά δάνεια στο δ' τρίμηνο του 2008 δεν διαφαίνεται ότι θα συνεχίσουν να παραμένουν υψηλές στο α΄ τρίμηνο του 2009. Στο δ' τρίμηνο εμφανίσθηκαν προβλέψεις για προβληματικά δάνεια 1,5 δις ευρώ . Η πλειοψηφία των τραπεζιτών εκτιμά ότι αυξημένες προβλέψεις θα διενεργούνται όχι όμως στο ύψος του δ' τριμήνου.
’ρα οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια στο α΄ τρίμηνο του 2009θα είναι μειωμένες σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2008 αλλά προφανώς αυξημένες συγκριτικά με το α΄ τρίμηνο του 2008. Συνολικά για το 2009 δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για τις προβλέψεις επισφαλών δανείων . Το πλέον πιθανό σενάριο είναι ηκατάσταση να επιδεινωθεί το 2009. Η Alpha π.χ. θα διατηρήσει το καθεστώς του 1% σε προβλέψεις για το 2009. Οι τράπεζες αποκομίζουν κέρδη από μια σειρά «δραστηριοτήτων» όπως οι αγορές ομολόγων από το ελληνικό δημόσιο ειδικά η Εθνική που προέβη σε σημαντικές αγορές θα εμφανίζει αξιόλογα έσοδα από τόκους.
Επίσης από τις τιτλοποιήσεις και άλλες εκδόσεις αντλούν ρευστότητα με κόστος 1,5% και την παρέχουν στην αγορά υπό την μορφή των δανείωνμε κόστος επιτοκίου 6% με 8%. Τα επιτόκια καταθέσεων μειώθηκαν δραστικά ενώ τα spreads δηλαδή το περιθώριο κέρδους στα δάνεια έχει αυξηθεί σημαντικά.
Είναι προφανές ότι από αυτή την ανατροπή το καθαρό κέρδος που απομένει στις τράπεζες παρά την μείωση στον ρυθμό αύξησης των δανείων είναι σημαντική. Στο εξωτερικό η κατάσταση τελικά είναι ελεχγόμενη με την Finansbank στην Τουρκία να αποτελεί θετική έκπληξη.
Η Finansbank στην Τουρκία θα επιτύχει κέρδη 98 εκατ ευρώ , στην Ρουμανία υπάρχει κάμψη αξιόλογη , λιγότερη στην Βουλγαρία , η Σερβία αντέχει ενώ στασιμότητα επικρατεί στην Πολωνία. Λαμβάνοντας αυτές τις παραμέτρους και αξιολογώντας ότι οι επιδόσεις του δ' τριμήνου του 2008 δεν είναι ενδεικτικές αλλά ούτε και του γ΄ τριμήνου του 2008 λόγω διατήρησης της ανάπτυξης προκύπτει μια πτώση 55% στα κέρδη του α΄ τριμήνου του 2009 για τις 8 μεγαλύτερες τράπεζες.
Στο α' τρίμηνο του 2009 τα κέρδη της Εθνικής εκτιμώνται σε 310 εκατ από αρχική εκτίμηση 240 εκατ ευρώ σε σχέση με τα 401 εκατ ευρώ του τριμήνου του 2008 δηλαδή πτώση 23%.
Η Alpha bank μετά τις ζημίες στο δ΄ τρίμηνο του 2008θα εμφανίσει κέρδη στο α΄ τρίμηνο του 2009 περί τα 85 εκατ ευρώ πτώση 58%.
Η Eurobank θα εμφανίσει κέρδη περί τα 110 εκατ ευρώ παρά τα ισχνά κέρδη του δ΄ τριμήνου του 2008 , καταγράφοντας πτώση 50%.
Η Πειραιώς θα επιτύχει κέρδη περί τα 65 με70 εκατ ευρώ καταγράφοντας πτώση 50%. Οι Κυπριακές Κύπρου και Marfin θα εμφανίσουν κέρδη 70 εκατ και 60 εκατ αντίστοιχα ή πτώση 40% στο α΄ τρίμηνο του 2009.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr