Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι τα ομόλογα θα εκταμιευθούν την τρέχουσα περίοδο(τα ομόλογα συμβάλλουν στην περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών) και τα οποία θα χρησιμοποιηθούνως εγγύηση από τις τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ με κόστος 1%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το σκέλος των προνομιούχων μετοχών όπου το δημόσιο δίνει ομόλογα οι τράπεζες θα καταβάλλουν περί τα 220εκατ ευρώ. Αν το ποσό των 3,8 δις ευρώ είχε εκταμιευθεί από την αρχή της χρονιάς οι τράπεζες θα πλήρωναν 380 εκατ ευρώ σε προ φόρων βάση.
Με δεδομένο ότι οι εκταμιεύσεις έχουν καθυστερήσεικατά 5 μήνες άρα θα πληρώσουν απόδοση 10% μεικτή για 7 μήνες προκύπτει ότι από την καθυστέρηση αυτή γλίτωσαν οι τράπεζες 160 εκατ ευρώ. Από το σκέλος των ομολόγωνπου αφορά την ρευστότητα και που ξεκίνησε άμεσα η εκταμίευση τους οι τράπεζες θα πληρώσουν περίπου 85 εκατ ευρώ. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν λάβει από το δημόσιο ομόλογα ύψους 5 δις ευρώ.
Όσον αφορά τις εγγυήσεις όπου πραγματικά οι τράπεζες έχουν κάνει πολύ μικρή χρήση έως τώρα έχουν αντληθεί 2 δις ευρώ και για τα οποία οι τράπεζες θα πληρώσουν περίπου 80 εκατ ευρώ. Είναι προφανές ότι με υπερδιπλάσια κεφάλαια από το σκέλοςτων ομολόγων οι τράπεζες πληρώνουν λιγότερα σε σχέση με τις εγγυήσεις καταδεικνύοντας γιατί υπάρχει μικρό ενδιαφέρον.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr