Ανεξαρτήτως του βάθους αυτής της διόρθωσης , ίσως να ολοκληρωθεί σχετικά άμεσα , οι ελληνικές τράπεζες είχαν φθάσει να χαρακτηρίζονται σχετικά ακριβές για δύο λόγους.
1)Το 2007 με ΑΕΠ κοντά στο 3% και πιστωτική επέκταση στο 22% το p/e των τραπεζών βρισκόταν σε μέσους όρους αγοράς στο 12 με 13. Το 2009 με πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ θα συνεχίσει να επιβραδύνεται με ενδεχόμενο να υπάρξει μέσα στο 2009 και αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης στο μείον 0,5% και με εκτίμηση ότι τα δάνεια θα αυξηθούν με ρυθμό περί το 5% με 6% καθίσταται σαφές ότι το 8 πολλαπλασιαστής κερδών είναι υψηλός σε αυτή την συγκυρία.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι το p/e ως ένας παραδοσιακός χρηματοοικονομικός δείκτης αποτυπώνει πολύ ρεαλιστικά τις πραγματικές αξίες αν και σε περιόδους ακραίων συμπεριφορών στα χρηματιστήρια ίσως να λειτουργεί και παραπλανητικά. Όμως είναι προφανές ότι το 8 ως p/e είναι υψηλό αυτή την περίοδο και με αυτά τα δεδομένα στην πραγματική οικονομία.
2)Συγκρίνοντας τις ελληνικές τράπεζες με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές προκύπτει το συμπέρασμα ότι ακρίβυναν γρηγορότερα. Βέβαια μεγάλη άνοδο κεφαλαιοποιήσεων άρα και p/e παρατηρήθηκε και στην Ευρώπη αλλά και στην Τουρκία όπου οι τουρκικές τράπεζες επιδεικνύουν μια πολύ καλή εικόνα. Παρ΄ όλα αυτά τράπεζες όπως η Unicredit Group και η Erste Bank οι οποίες έχουν ανακοινώσει κέρδη α΄ τριμήνου εμφανίζονταν φθηνότερες από τις αντίστοιχες ελληνικές.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr