Αναμένεται πτώση κερδών περί το 60% για τις 8 μεγαλύτερες τράπεζες λόγω και των μεγάλων ζημιών της Emporiki Bank αλλά και τις καθίζησης της κερδοφορίας των υπολοίπων τραπεζών. Τα έσοδα είναι πιεσμένα , τα χρηματοοικονομικά ωστόσο βελτιώνονται λόγω ομολόγων ενώ ενισχύονται και τα ίδια κεφάλαια.
Έχοντας διανύσει το μισό β΄ τρίμηνο τα πρώτα δείγματα βελτίωσης είναι θετικά καθώς τα επιτόκια στις καταθέσεις έχουν μειωθεί τα δάνεια αρχίζουν να αυξάνονται.
Ωστόσο δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες σε κλαδικό επίπεδο και όχι στις ελάχιστες περιπτώσεις που συμπεριλαμβάνονται η Εθνική η ΑΤΕ κ.α. η ύπαρξη κερδών θα πρέπει να αποδοθεί στο ότι τα επιτόκια καταθέσεων μειώθηκαν κατά 2% στο α΄ τρίμηνο έναντι 1% με 0,5% των δανείων, άρα υψηλό περιθώριο κέρδους , ενώ πολύ θετικά έχουν συμβάλλει η αύξηση κατά 17 δις των θέσεων των τραπεζών σε ομόλογα.
Συγκρίνοντας ένα τρίμηνο του 2007 με ένα τρίμηνο του 2009 και προφανώς όχι του απογοητευτικού α΄ τριμήνου εξάγεται το συμπέρασμα ότι πολλά έχουν αλλάξει. Ο όγκος των δανείων έχει μειωθεί δραστικά όπως και η συμμετοχή των κερδών από το εξωτερικό έχει περιοριστεί με εξαίρεση την Finansbank η οποία συνεχίζει να επιτυγχάνει υψηλές αποδόσεις.
Με βάση το απογοητευτικό α΄ τρίμηνο και τις ενδείξεις για το β΄ τρίμηνο προκύπτει ένα πρώτο συμπέρασμα ότι τα κέρδη των τραπεζών θα είναι μειωμένα το 2009 μεταξύ 40% με 50% για τις 8 μεγαλύτερες τράπεζες. Τα ποιοτικά κέρδη θα είναι φτωχότερα, ενώ τα χρηματοοικονομικά και έκτακτα πλουσιότερα.
Με βάση αυτές τις παραδοχές είναι προφανές ότι οι τραπεζικές μετοχές δεν έχουν και πολλά περιθώρια ανόδου. Ίσως μια άνοδος 30% μέσα στους προσεχείς 3 με 6 μήνες φέρει πιο κοντά στην πραγματική τους αξία τις τραπεζικές μετοχές ωστόσο μάλλον πρώτα θα συντελεστεί μια διόρθωση 15% με 20% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Όμως το σημαντικότερο και κυριότερο όλων είναι οι πληροφορίες που επισημαίνουν ότι οι μεγάλες τράπεζες σχεδιάζουν αυξήσεις κεφαλαίου με κοινές μετοχές Alpha , Eurobank , Πειραιώς κ.α.
1)Σε ποιες τιμές θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου; Προφανώς σε τιμές χαμηλότερες από τις χρηματιστηριακές εκείνης της περιόδου.
2)Για να υλοποιηθεί μια αύξηση χρειάζεται 90 ημέρες που συνεπάγεται εγκλωβισμό της μετοχής στο πλαίσιο του dilution.
Είναι προφανές ότι οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις κεφαλαίου από τις μεγάλες τράπεζες θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στις αποτιμήσεις των τραπεζών. Μια αύξηση κεφαλαίου καθηλώνει τις μετοχές και προφανώς οι επόμενοι 5 με 10 μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι.
Μια δεύτερη παράμετρος που θα αξιολογηθεί είναι ότι μετά το καλοκαίρι η αγορά θα αρχίσει να προεξοφλεί τα κέρδη και τις επιδόσεις του 2010.
Ακριβώς εκείνη την περίοδο δηλαδή το φθινόπωρο του 2009 ,θα εμφανίζεται σε πλήρη έκταση το φαινόμενο των επισφαλειών που μάλλον δεν θα λάβει ακραία μορφή αλλά ελεγχόμενη.
Ρόλο ρυθμιστικό για τις αγορές θα διαδραματίσει η συμπεριφορά του S&P 500 που ορισμένοι θεωρούν ότι θα κινηθεί πάνω από τις 1100 μονάδες έως το τέλος του 2009 δηλαδή άνοδος 20% από τα τρέχοντα επίπεδα. Ίσως προηγηθεί μια διόρθωση προς τις 800 μονάδες στο μεσοδιάστημα.
Ως εκ τούτων λοιπόν οι τραπεζικές μετοχές θα αναζητούν την πραγματική τους αξία και αποτίμηση εν μέσω ασαφειών αλλά και ενδείξεων για σταδιακή βελτίωση των αγορών μέσα στους επόμενους 5 με 10 μήνες.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr