Η έξοδος της μετοχής της Emporiki από το ΧΑ θα μπορούσε να συντελεστεί με δύο τρόπους.
1) Μέσω μιας ενδεχόμενης νέας αύξησης κεφαλαίου μέσα στους επόμενους 6 με 8 μήνες. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου των 850 εκατ ευρώ και της ενεργότατης συμμετοχής της Credit Agricole το ποσοστό της στην Emporiki ανέρχεται στο 87%. Αν λόγω επισφαλειών και νέων ζημιών η Emporiki υποχρεωθεί να προχωρήσει σε νέα αύξηση κεφαλαίου 300 με 400 εκατ ευρώ η Credit Agricole εφόσον κάλυπτε την πλειοψηφία της αύξησης θα αποκτούσε τον πλήρη έλεγχο της Emporiki διευκολύνοντας τους χειρισμούς για την έξοδο της μετοχής.
2) Η δεύτερη εναλλακτική λύση θα ήταν να αρχίσει να αποκτά μετοχές φθάνοντας στο 90% και εν συνεχεία με δημόσια πρόταση να αποκτούσε το 100% της Emporiki. Το ερώτημα που ανακύπτει ωφελείται ηCredit Agricole από τηνέξοδο της Emporiki από το ΧΑ; Τα οφέλη που προκύπτουν είναι πολυσύνθετα. Η Emporiki θα λειτουργεί ως θυγατρική της Credit Agricole στην Ελλάδαάρα σε θέματα κεφαλαίων , ρευστότητας θα έχει τον πλήρη έλεγχο η γαλλική τράπεζα. Μειώνονται τα κόστη από μείωση διευθύνσεων , υπηρεσιών κ.α. Η Credit Agricole θα μπορεί να προβαίνει σε αλλαγές που σχετίζονται με το προσωπικό και την δομή της Emporiki.
Με δεδομένο όμως ότι η Credit Agricole έχει επενδύσει μεταξύ 3,5 και 4 δις ευρώ για την αγορά της Emporiki bank και η τρέχουσα αξία ανέρχεται στα 2 δις ευρώ θεωρητικά δεν θα ήταν προς το συμφέρον της γαλλικής τράπεζα να παραμείνει στο ΧΑ ώστε να καλύψει την διαφορά και να εμφανίσει λογιστική υπεραξία;
Η Credit Agricole είναι προφανές ότι ενδιαφέρεται για την απόδοση του επενδεδυμένου κεφαλαίου τηςστην Ελλάδα ωστόσο ούτως ή άλλως έχει εγγραφεί στον ενοποιημένο ισολογισμό σε χαμηλή τιμή και έχει εμφανίσει τις υποαξίες. Ο βασικός στόχος της Credit Agricole να βγάλει την μετοχή της Emporiki από το ΧΑ είναι ότι θέλει να αποκτήσει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων όταν και όποτε ανακύψουν θέματα εξαγορών. Όταν ελέγχει εξολοκλήρου μια τράπεζα μπορεί να την συγχωνεύσει με μια άλλη με διαδικασίες ταχύτερες.
Οι επιτελείς στηνCredit Agricole εκτιμούν ότι η νέα διοίκηση Strub θα καταφέρει να βελτιώσει την εικόνα της Emporiki και όταν αυτό συμβεί δεν θα παραμείνουν στην ελληνική αγορά με ένα ποσοστό 7% με 8%. Η ισχυροποίηση της Emporiki και κατ΄ επέκταση της Credit Agricole στην Ελλάδα είναι μονόδρομος αν οι Γάλλοι επιθυμούν πραγματικά κέρδη από την εγχώρια και περιφερειακή αγορά. Ο στόχος ενός deal παραμένει πάντοτε υπό εξέταση στην Credit Agricole για την Ελλάδα όμως πρώτα προέχεινα ανακάμψει η Emporiki.
Ζημιές στο α' τρίμηνο
Όσον αφορά τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα αναμένονταν ζημίες περί τα 80 εκατ ευρώ σε σχέση με τις ζημίες 15 εκατ ευρώ στο α' τρίμηνο του 2008. Ωστόσο, τελικά οι ζημιές θα διαμορφωθούν περί τα 150 εκατ. ευρώ για το α' τρίμηνο του 2009. Οι νέες ζημίες αποδίδονται κυρίως στην πολιτική πλήρους εξυγίανσης που ακολουθεί η Credit Agricole για τα δανειακά χαρτοφυλάκια της Emporiki Bank.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr