Η σημαντική μείωση του spread στα ομόλογα θα καταγραφεί ως τεράστιο όφελος για τις ελληνικές τράπεζες και ειδικά αυτές που απέκτησαν ομόλογα εσχάτως. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ελληνικές τράπεζες απέκτησαν περί τα 16 δις ευρώ τους τελευταίους μήνες. Η Εθνική πρωτοστάτησε στις αγορές καθώς σε 4 μήνες έχει αγοράσει κοντά στα 7 με 8 δις ευρώ νέα ομόλογα διαμορφώνοντας το χαρτοφυλάκιο κρατικών τίτλων από 15 δις στα 22 με 23 δις ευρώ. Η αύξηση αυτή των 7 με 8 δις ευρώ σε ομόλογα έχει αποφέρει ένα σημαντικό κέρδος στην Εθνική λόγω της μείωσης των spread της ανόδου των τιμών και βεβαίως των υψηλών αποδόσεων λόγω αντίστοιχα υψηλών επιτοκίων.
Η Eurobank αύξησε το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της από 8 δις στα 12 δις ευρώ τους τελευταίους μήνες εκμεταλλευόμενη τις υψηλές αποδόσεις των ομολόγων αλλά και την προοπτική ότι η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων (spread) θα περιοριστεί περαιτέρω. Είναι ενδεικτικό ότι το spread από τις 310 μονάδες βρίσκεται στις 200 μονάδες βάσης. Η Alpha bank αύξησε τους τελευταίους μήνες κατά 1 δις ευρώ περίπου το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της και πλέον από 4 δις διαμορφώνεται στα 5 δις ευρώ.
Η άνοδος των τιμών κατά 4% ουσιαστικά θα επιτρέψει στις τράπεζες να καταγράψουν ένα κεφαλαιακό έσοδο περί τα 500 εκατ ευρώ το οποίο όμως κατά βάση θα επηρεάσει θετικά τα κεφάλαια αλλά και τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις. Οι ελληνικές τράπεζες επιτυγχάνουν πολύ υψηλά κέρδη από ομόλογα τα οποία ανάλογα με το που έχουν τοποθετήσει τους κρατικούς τίτλους στο εμπορικό ή επενδυτικό χαρτοφυλάκιο θα ενισχύσουν τα κέρδη ή τα κεφάλαια τους.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες αποκομίζουν σημαντικά κέρδη και από τους τόκους που καταγράφονται στα αποτελέσματα ως έσοδα από τόκους. Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα 40 δις ευρώ και με ένα μέσο επιτόκιο 3% προκύπτει κέρδος 1,2 δις ευρώ σε ετησιοποιημένη βάση ή 300 εκατ ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Είναι προφανές ότι οι τράπεζες θα ενισχύσουν κέρδη και κυρίως κεφάλαια λόγω της υποχώρησης των spreads των ομολόγων.
Πανευρωπαϊκή τάση
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρείταιένα επιθετικό κλείσιμο των spread στα ομόλογα αλλά και του ασφάλιστρου έναντι ρίσκου χώρας. Συγκεκριμένα τα spread στην Ελλάδα που παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα έχουν μειωθεί πλέον στις 164 μονάδες βάσης ή 1,64% υψηλότερα η απόδοση έναντι του 10ετούς γερμανικού.
Σημειώνεται ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια μείωση το τελευταίο διάστημα που αγγίζει το 1,5% ευνοώντας προφανώς το ελληνικό δημόσιο καθώς θα πληρώνει λιγότερα τοκοχρεολύσια αφετέρου τις τράπεζες που έχουν αγοράσει ομόλογα σε χαμηλότερες τιμές. Το θετικό κλίμα καταγράφεται κυρίως στα CDS δηλαδή τα Credit Default Swaps το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας το οποίο έχει μειωθεί δραστικότατα.
Πριν μήνες τα CDS στην Ελλάδα στα 10ετή διαπραγματεύονταν στις 280 μονάδες βάσης και τώρα έχουν υποχωρήσει στις 120 μονάδες βάσης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα CDs της Ιρλανδίας έχουν υποχωρήσει στις 190 μονάδες από 400 μονάδες βάσης, της Ιταλίας στις 88 μονάδες , της Ισπανίας στις 82 μονάδες , της Αυστρίας στις 93 μονάδες.
Πανευρωπαϊκά λοιπόν παρατηρείται το φαινόμενο οι επενδυτές να προσαπθούν να τιμολογήσουν τις αγορές ομολόγων προ της χρεοκοπίας της Lehman Brothers. Θετικά συμβάλλει η σημαντική μείωση του ρίσκου χώρας , το γεγονός ότι οι επενδυτές πλέον θεωρούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας καθώς και η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr