Με βάση εκτιμήσεις στα 240 εκατ ευρώ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν τα κέρδη της Εθνικής στο α΄ τρίμηνο του 2009 καταγράφοντας πτώση 41% σε σχέση με τα 401 εκατ ευρώ του α΄ τριμήνου του 2008 που ήταν τα καθαρά κέρδη μετά την εφάπαξ φορολόγηση που αφορούσε την Finansbank.
Η Εθνική τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 29 Μαΐου. Η Εθνική μαζί με την ΑΤΕ ήταν οι μεγάλες κερδισμένες στο α΄ τρίμηνο σε μερίδια αγοράς καθώς χορήγησαν τον μεγαλύτερο όγκο δανείων στο σύνολο των τραπεζών.
Η Εθνική αναμένεται στο α΄ τρίμηνο να έχει αυξήσει τα μερίδια αγοράς της ωστόσο μεγάλες , ανατροπές δεν θα υπάρξουν καθώς τα υπόλοιπα των νέων δανείων δεν αυξήθηκαν σημαντικά. Πέραν όμως της οργανικής ανάπτυξης η Εθνική στηρίζεται από την Finansbank η οποία πέτυχε κέρδη περί τα 75 με 80 εκατ ευρώ με βάση εκτιμήσεις δηλαδή σημειώνοντας πτώση 24% σε σχέση με τα 105 εκατ ευρώ που είχαν σημειωθεί στο α΄ τρίμηνο του 2008 μετά την αφαίρεση των εκτάκτων φόρων που καταβλήθηκαν εφάπαξ.
Το σημαντικότερο στοιχείο πάντως είναι ότι τα κέρδη της Finansbank στο α΄ τρίμηνο του 2009 εμφανίζονται σε παραπλήσια επίπεδα με τα κέρδη του δ΄ τριμήνου του 2008 που είχαν ανέλθει στα 82 εκατ ευρώ.
Στην Ελλάδα τα κέρδη εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 150 με 160 εκατ ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2009 καταγράφοντας πτώση 37% σε σχέση με τα 255 εκατ ευρώ που είχαν επιτευχθεί στο α΄ τρίμηνο του 2008 αλλά και μειωμένα σε σχέση με τις επιδόσεις του δ΄ τριμήνου που είχαν διαμορφωθεί στα 218 εκατ ευρώ.
Ασάφεια υπάρχει όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα ,από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης καθώς η θα καταγραφούν οριακά κέρδη ή οριακές ζημίες.
Πάντως αν ληφθεί υπόψη ότι στο δ΄ τρίμηνο του 2008 τα κέρδη από την Α. Ευρώπη είχαν διαμορφωθεί 33 εκατ ευρώ είναι προφανές ότι στο α΄ τρίμηνο οι επιδόσεις θα είναι προφανώς χαμηλότερες.
Επίσης σημαντική ήταν η συνεισφορά των κεφαλαιακών κερδών ειδικά από τα ομόλογα.
Η Εθνική στο τέλος του 2008 εμφάνιζε χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 15 δις ευρώ και την τρέχουσα περίοδο είχε φθάσει στα 22 δις ευρώ δηλαδή αύξηση 7 δις ευρώ.
Πηγές στην Εθνική αναφέρουν ότι «ο όμιλος θα συνεχίσει να στηρίζει το δημόσιο χρέος ενεργά που αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα συνεχισθούν οι αγορές ομολόγων»
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις η Εθνική δεν αποκλείεται να φθάσει τα 25 ή και υψηλότερα.
Οι τράπεζες στρέφονται στα ομόλογα λόγω υψηλών τόκων αλλά και λόγω του γεγονός ότι οι τιμές ενισχύθηκαν , πουλήθηκαν ομόλογα και άρα οι προέκυψαν σημαντικές υπεραξίες.
Πέραν της Εθνικής και η Eurobank αύξησε το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της κατά 3,5 με 4 δις ευρώ και από τα 8 δις ευρώ στο τέλος του 2008 διαμορφώνονται στα 11,5 με 12 δις ευρώ.
Είναι προφανές ότι οι μεγάλες τράπεζες αγοράζουν ομόλογα καθώς θέλουν με αυτό τον τρόπο να αναπληρώσουν τις απώλειες εσόδων από την σημαντική επιβράδυνση των δανείων και βεβαίως να αποκομίσουν υψηλά κέρδη λόγω των τόκων που είναι σημαντικά αυξημένοι.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr