Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών καταφεύγουν σε αλχημείες ώστε να εμφανίσουν καλύτερη εικόνα από αυτή που πραγματικά έχουν ; Πρωτίστως θα πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόστηκε ο όρος προληπτική πρόβλεψη για επισφαλή απαίτηση. ΣταIAS δεν υφίσταται τέτοιος όρος ωστόσο πραγματοποιήθηκαν όντως στην λογική της πρόληψης ή απλά με το πρόσχημα της πρόληψης οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να εμφανίσουν το πρόβλημα τους.
Το μείζον ερώτημα που εγείρεται και ανακύπτει είναι οι τράπεζες αποτυπώνουν την πραγματική τους εικόνα στους ισολογισμούς τους; Η πλειοψηφία των στελεχών της αγοράς υποστηρίζουν ότι λογιστικές αλχημείες σημειώνονται στις τράπεζες και στις λογιστικές καταστάσεις. Π.χ. μια απλή λογιστική αλχημείαείναι η κατά το δοκούν μεταφορά assets από το εμπορικόχαρτοφυλάκιο στο επενδυτικό ή το αντίθετο.Μια πιο σύνθετη είναι ο τρόπος απεικόνισης των τόκων από δάνεια και βεβαίως η καταγραφή των επισφαλειών.Μια ακόμη πιο σύνθετη ο τρόπος απεικόνισης της πραγματικής αξίας , της πραγματικής αποτίμησης των χαρτοφυλακίων μετοχών και συμμετοχών.
Τραπεζική πηγή που για προφανείς λόγους δεν θέλει να κατονομαστεί υποστηρίζει ότι όλες οι τράπεζες διαθέτουν χαρτοφυλάκιο ή χαρτοφυλάκια τα οποία μπορούν να χαρακτηρισθούν μαύρα δηλαδή που κρύβουν προβλήματα ή τα χρησιμοποιούν για διάφορους σκοπούς. Η ελληνοποίηση δανείων από θυγατρικές του εξωτερικού ή αντίθετα η μεταφορά δανείων από την Ελλάδα στο εξωτερικό ακόμη και η απεικόνιση των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις γεννούν ερωτηματικά για το πώς και από πού προήλθαν.
Όμως μια περιοχή που χρήζει πολύ μεθοδικής διερεύνησης είναι οι off shore εταιρίες που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες και οι οποίες έχουν στόχο να κρύβουν όλα τα κακώς κείμενα των τραπεζών. Η ΤτΕ δεν είναι σαφές πόσο μπορεί να ελέγξει αυτές τις εταιρίες ωστόσο οι παράκτιες εταιρίες φαίνεται ότι εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς και προφανώς λειτουργούν ως μηχανισμός απόκρυψης της πραγματικής αποτίμησης ορισμένων assets των τραπεζών.
Η εκτίμηση των περισσότερων τραπεζικών στελεχών είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες ακολουθούν πρακτικές ωραιοποίησηςκαι αλχημείες ώστε να εμφανίσουν καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που τελικά παρουσιάζουν ωστόσο μετά τους αυστηρότερους ελέγχους που πραγματοποιεί η ΤτΕ τα φαινόμενα αυτά σαφώς και δεν έχουν μηδενισθεί αλλά περιορίζονται. Σε κάθε περίπτωση η ΤτΕ θα καταστεί πιο αυστηρή στους ελέγχους της ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα αλχημειών που κατά κόρον υιοθετήθηκαν στο παρελθόν. Η ΤτΕ ζητά κάθε μήνα ενημέρωση για την πορεία δανείων ωστόσο συγκεντρώνει πάσης φύσεως στοιχεία ώστε να παρακολουθεί στενότερα τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη ακόμη και μηχανισμοί όπως τα IAS ή η Bασιλεία ΙΙ δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τα κακώς κείμενα. Τα παραδείγματα σε Emporiki και Geniki είναι ενδεικτικά δεν μπορεί μόνο αυτές οι δύο τράπεζες να εμφανίζουν τόσο σωρευμένες προβλέψεις και κακώς κείμενα στο εσωτερικό τους και όλες οι άλλες τράπεζες να εμφανίζονται απόλυτα καθαρές ωσάν να προήλθαν από παρθενογένεση.
Είναι προφανές ότι αν οι τράπεζες ήθελαν να εξαντλήσουν τα περιθώρια διενέργειας προβλέψεων τότε θα παρατηρείτο το φαινόμενο τελικά τα επισφαλή δάνεια στην Ελλάδα να είναι πολύ περισσότερα από αυτάπου μπορεί να προβλέψει ακόμη και ένας απαισιόδοξος.Το πώς καταφέρνουν οι τράπεζες και δεν έχουν εμφανίσει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος αποτελεί αποτέλεσμα αλχημείας δηλαδή εικονικής ωραιοποίησης της θολής πραγματικότητας.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr