Ταυτόχρονα φαίνεται ότι οι τραπεζίτες τελικά καταφέρνουν να πείσουν το οικονομικό επιτελείο να αναδιανείμει την ρευστότητα από το πακέτο των 28 δις ευρώ και έτσι τα κεφάλαια που θα αντιστοιχούν στις εγγυήσεις θα είναι από 15 περίπου 5 ή 10 δις και στα ομόλογα από 8 δις θα ανέλθουν στα 18 ή 13 δις.
Οι τραπεζίτες είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν θέλουν επί τοις ουσίας τους εκπροσώπους του δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια γιατί απλά δεν θέλουν τον έλεγχο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης αναλώθηκε για τον ακριβή ρόλο που θα έχουν οι εκπρόσωποι , πως θα ελέγχουν και που θα έχουν πρόσβαση ενώ ζήτησαν αποσαφηνίσεις για τον ρόλο και κυρίως τα δικαιώματατων προνομιούχων μετοχών. Πάντως προκύπτει και είναι προφανές αυτό ότι οι τραπεζίτες του ιδιωτικού τομέααπλά δεν επιθυμούν τον έλεγχο του δημοσίου.
Οι τραπεζίτες θα ήθελαν από την στιγμή που δεν έχουν λάβει ακόμη τα κεφάλαια τα 4 δις ευρώ από τις αυξήσεις κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές τα μέτρα και οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για τα 28 δις ευρώ να μην αφορούν το 2008 αλλά το 2009. Είναι προφανές ότι οι τραπεζίτες θα ήθελαν να μοιράσουν bonus και αναζητούν φόρμουλες ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι ο υπουργός Γ Παπαθανασίου αποδείχθηκε άτεγκτος στην συνάντηση της προηγούμενης Τρίτης.
Συνδιαλέγεται αλλά δεν συναλλάσσεται ήταν το σχόλιο ενός των 5 κορυφαίων τραπεζιτών που συμμετείχαν σε αυτή την συνάντηση.Ο υπουργός Οικονομίας ήταν σαφής καμία αλλαγή από τις αρχές του νόμου , ο νόμος θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα από τις τράπεζες. Οι τραπεζίτες αντέδρασαν , αντιπαραβάλλοντας επιχειρήματα όπως οι καθυστερήσεις στην καταβολή των κεφαλαίων για τις αυξήσεις κεφαλαίου.Ωστόσο η ουσία είναι ότι τα μέτρα θα ισχύσουν και για το 2008.
Όσον αφορά τα ομόλογα που θα λάβουν σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τελικά θα δοθούν τίτλοι του ελληνικού δημοσίου τρέχουσας αξίας ισόποση με το ύψος της αύξησης κεφαλαίου κάθε τράπεζας π.χ. 350 εκατ της Εθνικής , 1 δις της Alpha 950 εκατ της Eurobank κ.α. Τα ομόλογα οι τράπεζες θα μπορούν να τα μετατρέπουν σε repo και ουσιαστικά ως εγγύηση στην ΕΚΤ να αντλούν κεφάλαια τα οποία όμως θα ενισχύουν τα ίδια κεφάλαια και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Παράλληλα ίσως ορισμένες τράπεζες να μην τα χρησιμοποιήσουν αλλά να τα διακρατήσουν ως απόθεμα ασφαλείας και σε εύθετο χρόνο να τα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο. Αυτό θα διευκολύνει τις τράπεζες αλλά η ΤτΕ θα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Oι τραπεζίτες πάντως εμφανίσθηκαν αισιόδοξοι για τα δάνεια. Όμως η ξαφνική αύξηση των δανείων τον Μάρτιο και κυρίως τον Απρίλιο θα πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός ότι οι τραπεζίτες αναστατώθηκαν όχι όλοι στον ίδιο βαθμό είναι αλήθεια από την καθίζηση των εσόδων στο α τρίμηνο. Έπρεπε τα έσοδα να αυξηθούν και έτσι άρχισαν οι τραπεζίτες να χορηγούν περισσότερα δάνεια.
Πέτρος Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr