1)Από τον Μάιο όπως ήδη έχει τονιστεί θα δοθούν τα 4 δις ευρώ στις τράπεζες μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές που έχουν καθυστερήσει υπό την μορφή ομολόγων ενώ θετικά θα λειτουργήσει και η αναδιανομή και ανακατανομή της ρευστότητας.
2)Δεν θα παρατηρηθούν ουσιαστικές μειώσεις στα κεφάλαια των τραπεζών πλην ελάχιστων περιπτώσεων.Οι τράπεζες στο τέλος του 2009 θα συνεχίσουν να διατηρούν θετικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Ίσως σε κάποιες τράπεζες να υπάρξει μείωση κεφαλαίων αλλά θα είναι ελεγχόμενη.
Οι τράπεζες δεν θα διανείμουν μέρισμα ούτε για την χρήση 2009 άρα θα ενισχύσουν τα κεφάλαια τους ενώ αν συνεχισθεί η ανατίμηση περιφερειακών νομισμάτων όπως της τουρκικής λίρας και του δηναρίου ή του λέι στην Ρουμανία τότε οι τράπεζες θα αρχίζουν να αυξάνουν λογιστικά τα κεφάλαια τους. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική το 2008 μείωσε τα κεφάλαια της κατά 1 δις ευρώ εκ των οποίων κατά 700 εκατ προερχόταν από το goodwill θυγατρικών στο εξωτερικό και συναλλαγματικές διαφορές.
Πάντως μέσα στον Μάιο θα αρχίσει το δημόσιο να δίνει στις τράπεζες τα 4 δις ευρώ από τις αυξήσεις κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές. Οι τράπεζες όταν λάβουν τα 4 δις ευρώ θα έχουν την δυνατότητα να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους κατά και έτσι να διοχετεύσουν μεγαλύτερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
3)Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι μειωμένα κατά 40% στο α΄ τρίμηνο και συνολικά το 2009 θα είναι μειωμένα κατά 40% με βάση πρώτες εκτιμήσεις. ’ρα ναι μεν καταγράφεται πτώση κερδών αλλά όχι ζημίες. Η πτώση αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι τα δάνεια έχουν μειωθεί αισθητά άρα τα έσοδα από τόκους θα είναι μειωμένα. Παρά την μεγάλη κάμψη σε γενικές γραμμές κέρδη επιτυγχάνονται. Στην Ελλάδα αναμένεται μια πτώση κερδοφορίας για τις 8 μεγαλύτερες τράπεζες 39% με 40% στα 730 εκατ ευρώ σε σχέση με τα 1,195 δις ευρώ που ήταν στο α΄ τρίμηνο του 2008.
Η Εθνική θα εμφανίσει κέρδη πέριξ των 300 εκατ ευρώ η πτώση 25%. Η Alpha κέρδη 110 με 120 εκατ ευρώ ή πτώση 45%.Η Eurobank κέρδη 125 εκατ ευρώ η πτώση 42%.ΗΠειραιώς κέρδη 90 εκατ η πτώση 38% , η Κύπρου κέρδη στο α΄ τρίμηνο 80 εκατ ή πτώση 31%η Marfin 70 εκατ η πτώση 33% ενώ ζημίες θα εμφανίζουν η Emporiki και ενδεχομένως η ATE να και στο α΄ τρίμηνο τα πήγε καλά τηρουμένων των αναλογιών.
4)Η ρευστότητα των τραπεζών έχει αυξηθεί και μέσω αποθεμάτων. Συνολικά οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ή σχεδιάζουν να δημιουργήσουναποθέματα ρευστότητας ύψους 30 δις ευρώ.
5)Οι τράπεζες αρχίζουν να δανειοδοτούν την οικονομία ήδη τον Μάρτιο αυξήθηκαν οι αιτήσεις και οι εγκρίσεις ενώ τον Απρίλιο και τον Μάιο αναμένεται ένταση στην διαδικασία χορηγήσεων. Ειδικά από τον Μάιο καθώς τότε θα λάβουν τα 4 δις ευρώ από τις κεφαλαιακές ενισχύσεις μέσω αυξήσεων κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές.
6)Η κατάσταση στα Βαλκάνια σταθεροποιείται. Αυτό αρχίζει να καθίσταται γεγονός. Τα τοπικά νομίσματα ενισχύονται π.χ. τουρκική λίρα , δηνάριο κ.α.. Αυτό συνεπάγεται ότι οι τράπεζες θα ενισχύσουν και τα κεφάλαια τους.
7)Οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν ενισχυθείπάνω από 7 δις ευρώ συνολικά ωστόσο η άνοδος ήταν σε κάποιο βαθμό μη δικαιολογημένη. Το κυριότερο σενάριο στο οποίο πόνταραν οι ξένοι ήταν ότι η σχέση τιμής προς λογιστική αξία στην Ελλάδα κινείται στο 0,85 έναντι 1,25 στην Τουρκία ή 0,6 στις τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης.
8)Οι ξένοι έχουν σταματήσει με τις εκθέσεις τους να μειώνουν περαιτέρω τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών πλην εξαιρέσεων. Αυτό αποδεικνύει ότι τηρούν στάση αναμονής ωστόσο ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι αναβαθμίσεις και μάλλον θα καθυστερήσουν μήνες ακόμη.
9)Το ρίσκο χώρας όπως καταγράφεται στα CDS και στα spreads παραμένει, υψηλό αλλά ελεγχόμενο. Το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας έχει μειωθεί στις 170 μονάδες όταν πριν λίγους μήνες ήταν στις 280 μονάδες βάσης.
Πέτρος Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr