Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις τηςΤτΕ στο 5% διαμορφώνεται ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) ουσιαστικά δηλαδή τα επισφαλή δάνεια ανέρχονται στα 12,5 δις ευρώ. Με βάση εκτιμήσεις της ΤτΕ και τραπεζιτών και αξιολογώντας πιο ψύχραιμα την τάση που διαμορφώνεται στις επισφάλειες αλλά και την μέχρι τώρα ελεγχόμενη αύξηση των προβληματικών δανείων το NPL θα αυξηθεί το πολύ 1% με 1,5% που συνεπάγεται ότι θα δημιουργηθούν 4 δις ευρώ νέα προβληματικά δάνεια ή 6 δις με βάση το χειρότερο σενάριο για το 2009.
Αν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί , την υποστηρίζουν η συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζιτών τότε οι ελληνικές τράπεζες θα ξεπεράσουν την κρίση με σχετικά ελεγχόμενους κραδασμούς. Η πλειοψηφία των τραπεζιτών θεωρεί ότι τα νέα επισφαλή δάνεια θα διαμορφωθούν στα 4 δις ευρώ. Πάντως πρώτη φορά και η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία εκ των πραγμάτων εκπονούσε stress test συντηρητικά έως άκρως απαισιόδοξα αρχίζει να κατατείνει προς την άποψη ότι τα νέα προβληματικά δάνεια που θα δημιουργηθούν θα είναι ελεγχόμενα.
Σε μια τέτοια περίπτωση ο δείκτης NPLs δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φθάσειστο 6% δηλαδή στα 16 δις ευρώ επί του συνόλου των δανείων. Σε μια τέτοια περίπτωση το πρόβλημα θεωρείται αντιμετωπίσιμο καθώς τα έσοδα προ προβλέψεων των τραπεζών θα είναι τέτοια που θα απορροφήσουν την ζημία χωρίς να επηρεαστούν τα ίδια κεφάλαια.
Το 2008 οι περισσότερες επισφάλειες προήλθαν από τα δάνεια λιανικής. Στα 1,7 δις οι προβλέψεις περίπου 1,2 δις για τα επιχειρηματικά και 400 εκατάλλες προβλέψεις. Το 2009 ίσως να υπάρξει αλλαγή τάσης και οι ζημίες από τα επιχειρηματικά δάνεια να αυξηθούν και οι τράπεζες να υποχρεωθούν σε μεγαλύτερες προβλέψεις.
Το πλέον πιθανό είναι το 60% των νέων προβλέψεων να αφορά επιχειρηματικά δάνεια μη εξυπηρετούμενα. Η κατάσταση στα δάνεια λιανικής θεωρείται πιο ελεγχόμενη καθώς το 2008 οι τράπεζες καθάρισαν ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος. Οι κάρτες βέβαια συνεχίζουν να αποτελούν αγκάθι το οποίο όμως λόγω της μείωσης των υπολοίπων θεωρείται πιο ελεγχόμενο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως όλοι οι τραπεζίτες συγκλίνουν στην άποψη ότι οι επισφάλειες θα είναι αντιμετωπίσιμες ενώ μεαυτή την άποψη αρχίζει να συμπορεύεται και η ΤτΕ. Όταν λοιπόν η ΤτΕ εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για τα NPLs σε σχέση με το παρελθόν είναι προφανές ότι η κατάσταση αρχίζει να χαρακτηρίζεται πιο ελέγξιμη, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα ή θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr