Βέβαια λόγω των θετικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ οι τράπεζες καταγράφουν μεγάλα κέρδη διεθνώς. Τι πραγματικά συμβαίνει με το p/bv δηλαδή της σχέσης τιμής προς λογιστική αξία και γιατί απαιτείται μεγάλη προσοχή; Πάντως και ενώ οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με μεγάλο discount σε σχέση με τις τουρκικές και πολωνικές με τις δυτικοευρωπαϊκές μάλλον εμφανίζουν παραπλήσιες αποτιμήσεις λαμβάνοντας υπόψη όμως τα κεφάλαια πλην το goodwill κ.α.
Συγκρινόμενες με τα συνολικά κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται υπερτιμημένες σε σχέση με τις δυτικοευρωπαϊκές.Ταυτόχρονα θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η τάση αυτονόμησης σημειώνεται χρονικά μια περίοδο όπου λόγω του Πάσχα των καθολικών η συμμετοχή των ξένων μειώνεται.
Οπότε η ερχόμενη εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη καθώς οι ξένοι θα ενεργοποιηθούν εκ νέου ενώ θα ξεκινήσουν και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου όπου θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του ΧΑ και γενικότερα των χρηματιστηρίων. Ίσως από Citigroup (οριακά κέρδη)και Bank of America(αύξηση δανείων ) υπάρξουν θετικές εκπλήξεις.
Αξιολογώντας αυτόν τον βασικό χρηματοοικονομικό δείκτη ορισμένοι θεσμικοί διαπίστωσαν της εξής ιδιορρυθμία. Οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών σε σχέση με τακαθαρά κεφάλαια των πλην του goodwill εμφανίζουν μια σχέση κοντά στο 0,8 με 0,9 ενώ οριακά πάνω του 1 βρίσκεται η Εθνική. Είναι προφανές ότι καταγράφεται βελτίωση καθώς η σχέση κεφαλαιοποίησης προς ίδια κεφάλαια πριν 2 μήνες βρισκόταν στο 0,5 με 0,6.
Όμως όταν συγκριθεί η σχέσητιμής προς λογιστική των ελληνικών τραπεζών με τις αντίστοιχες τουρκικές προκύπτει ότι οι τουρκικές τράπεζες διαπραγματεύονται κοντά στο 1,25 με 1,3 περίπου. Δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με τις τουρκικές περίπου 30%.Ενδεικτικά η τιμή προς λογιστική αξία της Εθνικής διαπραγματεύεται στο 1,03 της Alpha στο 0,7 της Eurobank 0,6 όπως και της Πειραιώς.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λαμβάνονται υπόψη οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις π.χ. 6,95 διςγια την Εθνική και κεφάλαια στα οποία συμπεριλαμβάνονται και όσα αποκτήθηκαν με τις αυξήσεις κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές τα οποία όμως θα πρέπει να επιστραφούν μεσοπρόθεσμα.
Από την πλευρά τους η Isbank με κεφαλαιοποίηση 5,2δις και κεφάλαια 4,1 διςευρώμε τουρκικά λογιστικά πρότυπαεμφανίζει σχέση τιμής προς λογιστική αξία 1,26. Η Garanti bank με κεφαλαιοποίηση 5,6 δις ευρώ και ίδια κεφάλαια 4,4 δις ευρώ εμφανίζει σχέση τιμής προς λογιστική αξία 1,27.
Οι τουρκικές τράπεζες δεν πραγματοποίησαν αυξήσεις κεφαλαίου ή δεν ενισχύθηκαν από το τουρκικό δημόσιο. Όμως με βάση την σχέση τιμής προς λογιστική αξία προκύπτει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι υποτιμημένες σε σχέση με τις τουρκικές. Τι συμβαίνει όμως με τις δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες διαθέτουν παρουσία στα Βαλκάνια;
Αν ληφθούν υπόψη τα συνολικά κεφάλαια προκύπτει ότι τράπεζες όπως η Unicredito η Erste Bank , η Dexia η Societe Generale και η Raiffaisesnεμφανίζουν σχέση τιμής προς λογιστική αξία περί το 0,6 κατά μέσο όρο άρα οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με premium.
Η Societe Generale εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 20,6 δις ευρώ και ίδια κεφάλαια40,9 δις ευρώ δηλαδή p/bv 0,5. H Uincredito κεφαλαιοποίηση 24 δις και 55 δις ίδια κεφάλαια δηλαδή p/bv 0,43. Όταν αφαιρούνται goodwill και άλλες παράμετροι που επηρεάζουν τα κεφάλαια , το p/bv αυξάνεται.
Όμως αν ληφθεί υπόψη ο σκληρός πυρήνας των κεφαλαίων π.χ. χωρίς goodwill τότε οι δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζονται με μικρό premium έναντι των ελληνικών τραπεζών. Οι επενδυτές λοιπόν προσπαθούν να κλείσουν την ψαλίδα καθώς οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με άλλες τράπεζες αναδυόμενων αγορών.Όμως απαιτείται προσοχή καθώς αυτή η αυτονόμηση μπορεί να δημιουργεί ευκαιρίες αλλάελλοχεύει και σοβαρότατους κινδύνους καθώς δεν μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr