Στην Ελλάδα το spread έχει υποχωρήσει στις 236 μονάδες βάσης από 310 μονάδες που ήταν λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Τραπεζικά στελέχη σε Dealing room υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται το spread να υποχωρήσει στις 150 μονάδες βάσης στους επόμενους 4 μήνες αν και ορισμένοι εκτιμούν ότι κοντά στις 220 με 240 μονάδες βάσης θα πρέπει να αναμένεται ένα profit taking δηλαδή αποκομιδή κερδών.
Ανάλογη μείωση παρατηρείται και σε άλλες χώρες.Στην Ιταλία το spread στην 10ετία έχει υποχωρήσει στις 112 μονάδες βάσης. Στην Πορτογαλία στις 134 μονάδες βάσης και στην Ισπανία στις 92 μονάδες βάσης. Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στα CDS δηλαδή τα Credit Default Swaps , το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας. Στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον στις 163 μονάδες βάσης από 280 μονάδες που ήταν και το ιστορικό υψηλό λίγους μήνες νωρίτερα. Στην Ιρλανδία διαμορφώνεται στις220 μονάδες βάσης , στην Αυστρία στις 145 μονάδες και στην Ισπανία 87 μονάδες βάσης.
Αν η μείωση των spreads συνεχισθεί τότεοι τράπεζες στην Ελλάδα δεν θα έχουν άλλοθι π.χ. να μην χρησιμοποιήσουν το πακέτο των 15 δις ευρώ από τα 28 δις ευρώ του πακέτου καθώς το κόστος θα έχει μειωθεί. Σήμερα πάντως το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων ύψους 1,7 δις ευρώ. Το επιτόκιο εκτιμάται μεταξύ 2,9% και 3,1% περίπου
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr