Αναλύοντας τις ικανότητες κάθε μίας ευρωπαϊκής τράπεζας να απορροφήσει το χτύπημα της κρίσης με την τρέχουσα θέση της σε ό,τι αφορά τα ευάλωτα δάνεια, δηλάδη εκείνα τα δάνεια που έχουν τον υψηλότερο πιστωτικό κίνδυνο, καταλήγει πως γεωγραφικά, οι σκανδιναβικές, οι ελληνικές καθώς και οι βρετανικές και ιρλανδικές τράπεζες έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ αντίθετα, εκείνες οι τράπεζες που έχουν ένα ανεπτυγμένο δίκτυο λιανικής διεθνώς και που αποτελούν «εθνικούς πρωταθλητές» έχουν τα καλύτερα εφόδια. Οι Societe Generale, BMPS kαι Credit Suisse έχουν την μεγαλύτερη δυνατότητα απορρόφησης της κρίσης με βάση τα ευάλωτα δάνεια τους, ενώ οι Πειραιώς μαζί με τις Danske Bank και Sabadell, δεν εμφανίζουν τις κατάλληλες αντιστάσεις.
Ο οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς από ουδέτερη σε πώληση και την ενέταξε στη λίστα με τις μετοχές που προτείνει για πώληση. Υποβάθμισε την Εθνική από αγορά σε ουδέτερη σύσταση όπως και τη Marfin, ενώ για την ΑΤΕ Bank δίνει πλέον σύσταση πώλησης από ουδέτερη.
Σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, ο διεθνής οίκος θεωρεί ότι έχει πολύ αδύναμη ανταγωνιστική θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω της υψηλής της έκθεσης σε αξίες υψηλού ρισκου (Βαλκάνια, κατασκευές και ναυτιλία αντιπροσωπεύουν το 31% του συνόλου των χορηγήσεων του ομίλου) και μικρές ικανότητες αντίστασης απέναντι στο χτύπημα της κρίσης καθώς παρουσιάζει χαμηλά margins δανεισμού σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, το προφίλ ρίσκου της Πειραιώς δεν αντανακλάται πλήρως στην αποτίμησή της.
Για την ΑΤΕBank αναφέρει πως θα συνεχίσει να έχει χαμηλότερη ανάπτυξη κερδοφορίας σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω του περιορισμένου βαθμού επιχιερηματικής της διαφοροποίησης, της μεγάλης της έκθεσης στην λιανική τραπεζική και της πολύ πειριορισμένης δύναμης επαναποτίμησης (repricing). Tα περιθώρια κέρδους της αναμένεται να υποφέρουν περαιτέρω, λόγω της αύξησης του κόστους χορηγήσεων και της χαμηλότερης ανάπτυξης του όγκου των δανείων, ενώ αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των κεφαλαίων της.
Για την Εθνική υπογραμμίζει πως έχει καταφέρει να διατηρήσει σταθερή ανάπτυξη σημειώνοντας δυναμική κερδοφορία κατά την διάρκεια της κρίσης, περιορισμένη έκθεση σε τοξικά κεφάλαια και σημαντική κεφαλαιακή επάρκεια. Αν και η τράπεζα είναι σε πολύ καλή θέση να αντιμετωπίσει τον πιστωτικό κύκλο, το μεγάλο premium της αποτίμησης της σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες δείχνει πως η δυναμική της θέση έχει ήδη αποτιμηθεί κι έτσι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια υπεραπόδοσης.
Τέλος για την Marfin Popular αναφέρει πως τα θέματα κλειδιά στο σημερινό περιβάλλον είναι η χαμηλότερη ορατότητα της μελλοντικής της κερδοφορίας, η σημαντική έκθεση σε περιοχές υψηλού ρίσκου και τα όλο και μεγαλύτερα σημάδια επιδείνωση της ποιότητας των κεφαλαίων της, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως η σημαντική υποαπόδοση της μετοχής της το 2008 οφείλεται στην χειρότερη από την αναμενόμενη κερδοφορία της.
Οι αναλυτές του οίκου μειώνουν την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,3 ευρώ από 9,8 ευρώ, για την Εθνική από τα 21,4 ευρώ στα 14 ευρώ, για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διατηρεί την ουδέτερη σύσταση και μειώνει την τιμή στόχο στα 4,3 ευρώ από 5,5 ευρώ, για τη Eurobank διατηρεί την ουδέτερη σύσταση και μειώνει την τιμή στόχο στα 4,8 ευρώ από 8 ευρώ, παραμένει ουδέτερη και για την Alpha Bank μειώνοντας την τιμή στόχο στα 5,6 ευρώ από 11 ευρώ, για την ΑΤΕ μειώνει στο 1 ευρώ από 1,7 ευρώ την τιμή στόχο, για τη Marfin μειώνει την τιμή στόχο στο 1,8 ευρώ από 3,3 ευρώ και για την Ελληνική διατηρεί την ουδέτερη σύσταση και μειώνει την τιμή στόχο στο 1,2 ευρώ από 1,7 ευρώ.
Σημαντικές είναι και οι μειώσεις στις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή που πραγματοποίησε ο οίκος. Για την Πειραιώς μείωσε την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή του 2009 στα 0,20 ευρώ από 1 ευρώ, για την Εθνική στο 1,2 ευρώ από
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr