Οι θιασώτες της άποψης ότι οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικές τονίζουν ότι θα ήταν καταστροφική εξέλιξητο ενδεχόμενο κρατικοποίησης τράπεζας ή τραπεζών. Η κρατικοποίηση θα είναι αποτέλεσμα του επιχειρηματικού αδιεξόδου μιας τράπεζας και θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί.
Ωστόσο μια άλλη μερίδα τραπεζιτών εκτιμούν ότι η κρατικοποίηση μιας τράπεζας για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και εν συνεχεία η πώλησης της στον ιδιωτικό τομέα δεν θα πρέπει να θεωρείται καταστροφή αλλά μια μεταβατική λύση που ως στόχο θα έχει την εξυγίανση. Μάλιστα επικαλούνται την κρατικοποίηση της Citigroup τονίζοντας ότι στην Αμερική στην κοιτίδα του καπιταλισμού η κρατικοποιήσεις είναι πλέον γεγονός. Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Eurobank , της Πειραιώς ακόμη και της Alpha δεν θεωρούν λύση την κρατικοποίηση αν και η διοίκηση της Alpha δεν θα το απέκλειε ως μια προοπτική, ενώ και η διοίκηση της Πειραιώς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τελικά τράπεζα να υποχρεωθεί σε κρατικοποίηση στην Ελλάδα.
Την κρατικοποίηση ως μεταβατική λύση φαίνεται να αποδέχονται η διοίκηση της ΑΤΕ , ορισμένα κορυφαία στελέχη του management της Εθνικής , όχι όλοι, η διοίκηση του ΤΤ. Παρά τις αντικρουόμενες προσεγγίσεις οι διοικήσεις επί της ουσίας δεν επιθυμούν την κρατικοποίηση η οποία εμφανίζεται ως λύση , προτείνεταιαπό πολιτικά κόμματα αλλά ουσιαστικά ναρκοθετεί τον τραπεζικό κλάδο.
Τραπεζίτης που τάσσεται κατά των κρατικοποιήσεων επισημαίνει ότι « για να οδηγηθεί μια τράπεζα σε κρατικοποίηση σημαίνει ότι το management , οι βασικοί μέτοχοι έχουν εξαντλήσει όλα τα εναλλακτικά σενάρια διάσωσης της τράπεζας.Η διάσωση με ίδια μέσα δεν απέδωσε και η λύση της κρατικοποίησης απλά αποτελεί το αντίπαλον δέος της χρεοκοπίας». Οι τράπεζες θα πρέπει πάση θυσία να διασφαλίσουν την σταθερότητα των ισολογισμών τους. Πως όμως αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί αν η κατάσταση λόγω της κρίσης επιδεινωθεί;
Πως θα αποφευχθούν οι κρατικοποιήσεις;
Σύμφωνα με τους τραπεζίτες θιασώτες της ελεύθερης αγοράς θα πρέπει
1) Αν χρειαστεί να πραγματοποιηθούν και νέες αυξήσεις κεφαλαίου στις οποίες όλοι οι μέτοχοι μεγαλομέτοχοι και μικρομέτοχοι θα κληθούν να εισφέρουν σημαντικά κεφάλαια. Σε αυτή την συγκυρία οι μεγαλομέτοχοι αυτοί που ουσιαστικά θα δώσουν το πράσινο φως στις διοικήσεις να προχωρήσουν αυξήσεις κεφαλαίου δεν διαθέτουν σημαντικά κεφάλαια και έτσι εξηγείται η δυστοκία τους να εισφέρουν κεφάλαια.
2) Να αναζητήσουν στρατηγικές συμμαχίες μεταξύ ελληνικών τραπεζών ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος να βρεθεί σε αδιέξοδο τράπεζα. Η λύση αυτή θα μελετηθεί εφόσον οι συνθήκες στις αγορές επιδεινωθούν και οι τράπεζες διαπιστώσουν ότι δεν έχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις.
3) Να αρχίζουν να πωλούν assets του ενεργητικού τους.
Όπως αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης είναι προτιμότερο μια μικρότερη από άποψης ενεργητικού τράπεζα παρά μια χρεοκοπημένη τράπεζα. Στα assets θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν από δάνεια , καταστήματα , θυγατρικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό κ.α.
4) Να παρθούν πρωτοβουλίες ριζικής αλλαγής του ισολογισμού αν χρειασθεί περιορίζοντας δραστικά τους αναλαμβανόμενους κινδύνους.
5) Παγώνοντας ακόμη περισσότερο την όποια υποτυπώδη ανάπτυξη ώστε να διασφαλιστούν κεφάλαια και ρευστότητα.
Οι τραπεζίτες που υποστηρίζουν ότι η κρατικοποίηση δεν θα είναι και η καταστροφή όπως π.χ. υποστηρίζει ο Δ Μηλιάκος διοικητής της ΑΤΕ Bank «και σε άλλες χώρες υιοθετείται ως προσωρινή λύση το μοντέλο της κρατικοποίησης ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωσητης τράπεζας και να εξυγιανθεί δραστικά και άμεσα να προστατευτούν ,εργαζόμενοι , πελάτεςκαι μέτοχοι και σε εύθετο χρόνο οι τράπεζες που θα περιέρχονταν στο ελληνικό δημόσιο θα πωλούνταν εκ νέου στον ιδιωτικό τομέαεπιτυγχάνοντας κέρδη το δημόσιο και διασφαλίζοντας την σταθερότητα στην οικονομία. Η κρατικοποίηση είμαι μια λύση όχι μονόδρομος και αν κατευθυνθούμε προς αυτή θα είναι μεταβατικό το διάστημα»
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]<
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr