Το κράτος θα είχε από την μια την Εθνική από την άλλη την ΑΤΕ με το ΤΤ και έτσι θα μπορούσε να ελέγξει την οικονομία ή να διαμορφώσει τάση στην κοινωνία μέσω συγκεκριμένης τιμολογιακής πολιτικής. Tο ΤΕΜΠΜΕ π.χ.είναι χαρακτηριστικόπαράδειγμα αφού η ΑΤΕ και η Εθνική έχουν διαθέσει το 70% των δανείων που ξεπερνούν τις 11 χιλιάδες. Εσχάτως τέτοια σενάρια κυκλοφόρησαν ωστόσο εκατέρωθεν διαψεύδονται από τις διοικήσεις των δυο τραπεζών. Όμως ενώ ακούγεται ωραίο ως ιδέα το deal ATE με ΤΤ γιατί δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί;
1)Δύο κρατικές τράπεζες με ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα θα έπρεπε να δώσουν τεράστια μάχη να κερδίσουν πόντους στην αγορά των δανείων και μάλιστα εν μέσω κρίσης.
Η ΑΤΕ και το ΤΤ τώρα χτίζουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.
2)Μέσα στην κρίση δεν είναι σαφές μάλλον αντιεπικοινωνιακό είναι να δημιουργείται μια νέα ισχυρότερη κρατική τράπεζα. Ανεξαρτήτως αν η έννοια κρατικοποίηση ακούγεται εύηχη στα αυτιά της κοινωνίας ωστόσο είναι θολή και επικίνδυνη.
3)Τα συμφέροντα είναι πολύ ισχυρά στην Ελλάδα. Καμία κυβέρνηση ή πολιτικό κόμμα δεν θέλει να τα βάζει με ισχυρούς ιδιώτες τραπεζίτες ή μεγαλομετόχουςγιατί «όταν ένα λιοντάρι είναι λαβωμένο είναι πιο επικίνδυνο από ένα υγιές και χορτάτο λιοντάρι».
4)Η δημιουργία μιας μεγάλης κρατικής τράπεζας θα μπορούσε να αποτελέσει σχέδιο υλοποιήσιμο στο μέλλον σε συνθήκες διαφορετικές.
5)Η ΑΤΕ έχει διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην κοινωνία και την οικονομία και η διοίκηση Μηλιάκου έχουν λάβει σοβαρές πρωτοβουλίες.
Το ΤΤ σχεδιάζει νέα αύξηση κεφαλαίου κατά 500 εκατ ευρώ με στόχο να ενισχύσει την κεφαλαιακή του διάρθρωση και παράλληλα να προετοιμασθεί ακόμη και για επιλεκτικές εξαγορές στο μέλλον. Το ΤΤ λοξοκοιτάει προς την Probank ή Attica Bank ωστόσο δεν είναι οι συνθήκες κατάλληλες εξαιτίας πλήθους λόγων. Το ΤΤ θα ήθελε να εξαγοράσει την Probank ή την Attica bank απλά υπάρχουν δυσκολίες.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr