Παρ' ότι η κυβέρνηση , η ΤτΕ προτρέπουν τις διοικήσεις των τραπεζών να εξετάσουν συγχωνεύσεις είναι προφανές ότι υπάρχει δυστοκία στο θέμα αυτό. Οι λόγοι είναι πολλοί , σύνθετοι και καθόλου αμελητέοι. Πρωτίστως εν μέσω κρίσης δεν θεωρείται η καλύτερη περίοδος για συγχωνεύσεις. Προέχει η σταθερότητα των ισολογισμών και η διατήρηση επαρκών κεφαλαίων ώστε να θωρακιστούν τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού. Οι συγχωνεύσεις φέρνουν τεράστια εσωτερική αναστάτωση και είναι προφανές ότι η περίοδος δεν είναι κατάλληλη.
Παράλληλα μια συγχώνευση εν μέσω κρίσης θα χαρακτηρισθεί από την αγορά deal αποτυχίας και όχι επίτευξης συνεργιών. Οι συγχωνεύσεις αυτή την περίοδο απλά θα επιβεβαιώσουν αδυναμία στις επιχειρηματικές επιλογές και στρατηγικές των τραπεζών. Μπορεί να παρουσιαστεί με το περιτύλιγμα της επιτυχίας αλλά όλοι θα ξέρουν ότι η κρίση ήταν αυτή που υποχρέωσε τις τράπεζες να οδηγηθούν σε συμφωνία.
Επίσης οι τράπεζες είναι προσωποκεντρικές άρα θα υπάρξουν διαξιφισμοί για την πρωτοκαθεδρία. Οι συγχωνεύσεις θα φέρουν εθελούσιες εξόδους , κλείσιμο καταστημάτων λόγω αλληλοεπικάλυψης. Βέβαια θα προκύψουν και οφέλη π.χ. αύξηση μεγέθους , ενίσχυση ισολογισμού κ.α. παρ΄ όλα αυτά τα στελέχη των τραπεζών θεωρούν ότι απαιτείται ακόμη χρόνος ώστε «να εισέλθουμε στην εποχή των συμφωνιών και συγχωνεύσεων»
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr