1)Αγοραπωλησίες μετοχών εκτελώντας εντολές πελατών της.
2)Αγοραπωλησίες ομολόγων διατηρώντας και θέση στην λίστα της ΤτΕ για τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς
3)Συνέτασσε εκθέσεις και αναλύσεις για το ΧΑ και καίριους επιχειρηματικούς κλάδους και βεβαίως τις τράπεζες
4)Αναλάμβανε αναδοχές ή ρόλο συμβούλου είτε στο ελληνικό δημόσιο είτε για λογαριασμό ελληνικών τραπεζών.
5)Πουλούσε ή δημιουργούσε για τις ελληνικές τράπεζες σύνθετα επενδυτικά προϊόντα εγγυημένου ή όχι κεφαλαίου
6)Πραγματοποιούσε πλήθος διατραπεζικών συναλλαγών με τις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο εξυπηρέτησης πελατών της
7)Έλληνες επιχειρηματίες , εφοπλιστές άνθρωποι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια ήταν πελάτες της UBS και ειδικά του private banking για το οποίο φημίζονται οι ελβετικές τράπεζες. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι οι κλυδωνισμοί στην UBS πως θα επηρεάσουν την ελληνική αγορά; Είναι προφανές ότι οι σημαντικές ανακατατάξεις , αναδιαρθρώσεις στην UBS θα επηρεάσουν και την Ελλάδα με πλείστους τρόπους. Μέσω της μείωσης προσωπικού είναι εύλογο ότι λιγότερα στελέχη της Ελβετικής τράπεζας θα ασχολούνται με την Ελλάδα.
Αυτό συνεπάγεται μικρότερη παρακολούθηση της ελληνικής αγοράς από την UBS. Στην αγορά ομολόγων η UBS διατηρεί ένα χαρτοφυλάκιο περί τα 250 με 300 εκατ ευρώ ωστόσο λόγω της κρίσης και των μεγάλων ζημιών δεν είναι σαφές αν συνεχίζει να τα διατηρεί. Μάλλον συνεχίζει καθώς εμφανίζουν τα ελληνικά ομόλογα καλές αποδόσεις.
Πηγές στην UBS αναφέρουν ότι το private banking του ομίλου συνεργάζεται με πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες, εφοπλιστέςκαι εισοδηματίες. Περίπου 200 με 300 Eλληνεςέχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ σε προϊόντα private banking της UBS ή διατηρούν χαρτοφυλάκια. Επίσης η UBS έχει διαθέσει σε private banking ελληνικών τραπεζών προιόντα της.
Το σκέλος του private banking δεν φαίνεται ότι αλλάζει στρατηγική αλλά είναι προφανές ότι πολλοί πελάτες της και μεταξύ αυτών και Έλληνες έχουν αποχωρήσει. Είναι γεγονός ότι λόγω των κλυδωνισμών της UBS έχει επηρεαστεί σημαντικά το τμήμα που δημιουργούσε σύνθετα προϊόντα και ως εκ τούτου έχουν ελαχιστοποιηθεί οι επισκέψεις στελεχών του ελβετικού τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα για να διαθέσουν προϊόντα.
Έλληνες έχουν επενδύσει και στην μετοχή της UBS η οποία έχει υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Δεν ήταν μόνο η οικογένεια Αγγελόπουλου που κατείχε ένα σχετικά αξιόλογο ποσοστό στην UBS αλλά χρηματιστηριακές στην Ελλάδα πρότειναν τουλάχιστον στο παρελθόν την UBS ως επενδυτική πρόταση. Πόσοι πρόλαβαν να ρευστοποιήσουν αποτελεί ζητούμενο και βεβαίως ερωτηματικό.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr