Όμως η πραγματικότητα είναι ότι ανεξαρτήτως των σεναρίων deals αυτή την περίοδο είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν για πλείστους λόγους με κυριότερο βεβαίως το γεγονός ότι σε πολιτικό επίπεδο δεν μπορεί να δοθεί το πράσινο φως σε μια συγχώνευση στην οποία θα εμπλέκεται κρατική τράπεζα εν μέσω μιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Μεταξύ των ιδιωτικών τραπεζών υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία αλλά και πάλι το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο.
Οι βασικοί λόγοι μπορεί να κατηγοριοποιηθούν σε 7.
1)Όποιο deal πραγματοποιηθεί αυτή την περίοδο θα χαρακτηριστεί και δικαίως αποτυχία μιας ή εκ των δύο τραπεζών που θα εμπλακούν σε μια συμφωνία εξαγοράς ή συγχώνευσης. Την τρέχουσα περίοδο προέχει η σταθεροποίηση των ισολογισμών και όχι η «ανακοίνωση» της αποτυχίας των επιχειρηματικών σχεδίων των management. Ποια είναι η σκοπιμότητα ενόςdeals αυτή την περίοδο;
Απλά μια τράπεζα διαισθάνεται το επιχειρηματικό της αδιέξοδο και αναζητά λύσεις μέσω ενός deal. Η αποτυχία θα βαπτισθεί επιτυχία αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι καιροί είναι διαφορετικοί πλέον. Τα deals πραγματοποιούνται ή είναι ορθό να πραγματοποιούνται σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης ώστε να επιτυγχάνονται πραγματικές οικονομίες κλίμακας επωφελείς για την κοινωνία. Αν μια εκ των εμπλεκομένων τραπεζών είναι κρατική είναι προφανές ότι θα οδηγηθείη αγορά στο μοντέλο τηςκρατικοποίησης.
Κρατικοποίηση μπορεί να υπάρξει με δύο τρόπους α)το κράτος να αποκτήσει τον μετοχικό έλεγχο απευθείας π.χ. μέσω των προνομιούχων μετοχών και β)μια κρατική τράπεζα να αγοράσει μια ιδιωτική.
2)To πακέτο οικονομικής στήριξης των τραπεζών δημιουργήθηκε μεταξύ των άλλων για να διασώσει τις τράπεζες. Οι τράπεζες λοιπόν παίρνουν παράταση , κερδίζουν χρόνο ώστε μεσοπρόθεσμα να επαναξετάσουν την στρατηγική τους.
3)Ο πολιτικός παράγοντας θα διαδραματίσει καίριο ρόλο. Οποιαδήποτε εμπλοκή κρατικής τράπεζας σε deal με άλλη ιδιωτική θα οδηγήσει στο ασφαλές συμπέρασμα της κρατικοποίησης που μπορεί θεωρητικά να αιωρείται παγκοσμίως και στην Ελλάδα αλλά ουδείς το επιθυμεί επί της ουσίας. Πολιτικά δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση το επιθυμεί μάλλον το αποτρέπει. Ταυτόχρονα διαφαίνεται ότι τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μάλλον δεν αντιμετωπίζουν θετικά την υπερσυγκέντρωση δυνάμεων στον πλέον νευραλγικό κλάδο της οικονομίας , τις τράπεζες.
4)Πέραν αυτών των λόγω υπάρχουν και οι πρακτικοί οικονομικοί λόγοι. Τα δίκτυα αλληλεπικαλύπτονταισε ποσοστό από 35% έως 40%. Το προσωπικό θα καταστεί υπεράριθμο ενώ και η δημιουργία συνεργιών βρίσκεται υπό πολλές αιρέσεις. Σε ορισμένους τομείς είναι προφανές ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές συνέργιες σε άλλους τομείςθα ανακύψουν αντικίνητρα και σε άλλους σοβαρότατα προβλήματα.Σε ένα deal που θα εμπλεκόταν η Εθνική θα ήταν μονόδρομος η εθελούσια έξοδος περί των 3000 με 3.500 εργαζομένων.
5)Στην Ελλάδα οι τράπεζες είναι προσωποκεντρικές. Τα στελέχη καθορίζουν την τάση και προκρίνουνή αποκηρύττουν τα deals. Συγχωνεύσεις μεταξύ μεγάλων τραπεζών ισοδυναμεί με αλληλοεξόντωση τωνβασικών στελεχών που απαρτίζουν τις διοικήσεις. Η μάχη θα είναι σκληρή για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία. Οι αψιμαχίες για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στο deal Εθνικής με Alpha οδήγησε σε ναυάγιο τις συνομιλίες με πρωτεργάτες τα στελέχη των δύο τραπεζών.
6)Οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών έχουν δει τα περιουσιακά τους στοιχεία (βλέπε μετοχές) να συρρικνώνονται δραματικά και αν δεν υπάρξει κάποιο φως δεν θα προβούν σε κινήσεις παρά τα προβλήματα. Οι βασικοί μέτοχοι θα προβούν σε κάποια κίνηση συγχώνευσης μόνο αν αντιληφθούν ότι οδηγούνται σε αδιέξοδο.
7)Σε αυτή την χρονική φάση η κοινωνία δεν επιθυμεί πειραματισμούς. Η κοινωνία, η αγορά επιθυμεί σταθερότητα και όχι κινήσεις που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν το σύστημα.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr