Συγκεκριμένα όπως τονίστηκε τον Οκτώβριο σημειώθηκε μια εκροή κεφαλαίων που μείωσαν τις καταθέσεις της τράπεζας κατά 25%. Ταυτόχρονα ο δείκτης ρευστότητας υποχώρησε πολύ κάτω του 20% κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη και για μονοψήφια ποσοστά ή ακόμη και αρνητικά ποσοστά.
Η διοίκηση της τράπεζας παρ' ότι προσπάθησε μέσω του παγώματος των δανείων να αντιμετωπίσει την κρίση παρ' όλα αυτά η τράπεζα βρέθηκε σε χρηματοοικονομικό αδιέξοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες την χαριστική βολή στην Proton bank έδωσε το fund IRF.
To IRF πέραν του ότι πούλησε τις μετοχές του στην Proton bank κρατώντας ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 4% το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί εύλογη κίνηση, προχώρησε και σε μια δεύτερη κίνηση η οποία ουσιαστικά τίναξε στον αέρα την τράπεζα. Απέσυρε όλες τις καταθέσεις από την Proton bank και ξαφνικά βρέθηκε η τράπεζα με δείκτη ρευστότητας αρνητικό ενεργοποιώντας αυτόματα την ΤτΕ που υποχρέωσε τους βασικούς μετόχους και το management να βρουν άμεσα αγοραστή.
Η Πειραιώς προσφέρθηκε και τελικά μετά από συζητήσεις, ανακοινώσεις, ακυρώσεις και εκ νέου συζητήσεις η Proton bank έχει περιέλθει στον έλεγχο της Πειραιώς. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι η Proton bank έπεσε και θύμα του ανταγωνισμού με διαρροές τύπου «μην καταθέτετε τα χρήματα σας στην Proton γιατί μπορεί να κλείσει»
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr