Οι τραπεζικές μετοχές αξίζουν να διαπραγματεύονται σε αυτά ταεπίπεδα , χαμηλότερα ή υψηλότερα; Με βάση τα τωρινά δεδομένα τρέχουσα η αξία των τραπεζών δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Σε αντίθεση με αυτό που υποστηρίζουν πολλοί ότι δηλαδή οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών θα έπρεπε να είναι υψηλότερες , ωστόσο όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις ξένων διαχειριστών «η πραγματική αξία των τραπεζών βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα». Πόσο χαμηλότερα θα μπορούσαν να αποτιμώνται οι τράπεζες; Η Εθνική στα 11 με 12 ευρώ η Eurobank κάτω από τα 5 ευρώ η Alpha περί τα 5,5 ευρώ η Πειραιώς περίπου στα 5,5 ευρώ κ.ο.κ. Ποιες είναι οι βασικές αιτίες που προσδιορίζουν την πραγματική αξία των τραπεζών;
1)Το δημόσιο έχει προσδιορίσει την αξία των τραπεζών με τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις κεφαλαίου στην ονομαστική τους αξία. Η τάση θα είναι η χρηματιστηριακή τιμή να τείνει να συγκλίνει με την ονομαστική αξία. Όσο μεγαλύτερη η αύξηση κεφαλαίου σε σχέση με το υφιστάμενο κεφάλαιο τόσο μεγαλύτερη η τάση σύγκλησης. Το φαινόμενο αυτό θα είναι πιο έντονο σε Alpha , Eurobank, Πειραιώς , ΑΤΕ
2)Η διεθνής κρίση φέρνει στο φως εσωτερικά προβλήματα τραπεζών ειδικά με ότι έχει σχέση με την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες ίσως η αξία των τραπεζών με βάση το κεφάλαιο τους να είναι μηδενική σε σχέση με τους εσωτερικούς κινδύνους που κρύβουν από προβληματικά δάνεια , αποτιμήσεις χαρτοφυλακίων , μετοχοδάνεια κ.α. Ωστόσο όσον αφορά την αξία άλλων περιουσιακών στοιχείων , όπως καταθέσεις , δίκτυο στην Ελλάδα και το εξωτερικό οι τράπεζες είναι υποτιμημένες.
3) Η επενδυτική στάση των ξένων είναι σαφής. Δεν αναλαμβάνουν επενδυτικό ρίσκο σε περιφερειακές αγορές όπως η Ελλάδα. Η εγχώρια αγορά γενικά και ο τραπεζικός κλάδος ειδικά εμφανίζουν ρίσκα που σχετίζονται με το μέλλον της κερδοφορίας των τραπεζών , την ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους αλλά και την πορεία της οικονομίας.
4) Το υψηλό spreads στα ομόλογα όχι μόνο προβληματίζει αλλά προκαλεί ποικίλες ανησυχίες στους επενδυτές του εξωτερικού. Τα spreads στα ομόλογα διαμορφώνονται στις 170 μονάδες βάσης και δεν προβλέπεται να υποχωρήσουν άμεσα λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας που γεννά η κρίση. Δεν είναι τυχαίο ότι τα spreads στα ομόλογα της Ιταλίας επίσης βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά στις 135 με 140 μονάδες βάσης. Επίσης και λαμβάνοντας υπόψη τα credit default swaps που στην Ελλάδα διαμορφώνονται μεταξύ 230 και 250 μονάδες βάσης αποδεικνύεται ότι έχει αυξηθεί το ρίσκο χώρας.
5) Ο κίνδυνος των επισφαλειών ελλοχεύει επικίνδυνα για το τραπεζικό σύστημα ειδικά προς το β΄ 6μηνο του 2009. Η γενική εκτίμηση είναι ότι θα αυξηθούν οι επισφάλειες στο σύστημα από 500 εκατ έως 1,5 δις ευρώ νέα προβληματικά δάνεια θα προστεθούν στο σύστημα.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr