Για την κεφαλαιακή ενίσχυση απαιτούνται γενικές συνελεύσεις , ο χρόνος των εγκρίσεων όμως έχει συντμηθεί στο 1/3 ή διάστημα ενός μήνα. Για την ρευστότητα οι τράπεζες θα την λαμβάνουντμηματικά. Αν δικαιούται μια τράπεζα 3 δις ευρώ θα μπορούσε να λάβει 1 δις ευρώ τώρα 1 δις σε 3 μήνες κ.ο.κ. Η διοχέτευση πρόσθετης ρευστότητας μέσω των κεφαλαίων του δημοσίου αναμένεται να αυξήσει τα κεφάλαια προς χρηματοδότηση στην αγορά κατά 20% σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση για το ορατό μέλλον.
Αν π.χ. στις 100 αιτήσεις για πάσης φύσεως δάνεια επιχειρηματικά εγκρίνονταντα30 με την ενεργοποίηση των μέτρων θα εγκρίνονται 35 έως 40 αιτήσεις, αντιστοίχως και στις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων.
Το πρώτο κύμα ρευστότητας από τα μέτρα του δημοσίου θα ξεκινήσει να εισρέει στην αγορά προς τα τέλη Δεκεμβρίου για να κορυφωθεί αρχές και μέσα του 2009. Πάντως μεταξύ των τραπεζικών στελεχών επικρατεί έντονη επιφύλαξη όσον αφορά την μεγάλη μείωση των επιτοκίων. Είναι προφανές ότι μειώσεις θα υπάρξουν που μπορεί να αγγίξει και το 1% ωστόσο οι αποκλιμακώσεις αυτές θα έρθουν κατά βάση λόγω της μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων από την ΕΚΤ στο 2,75% άμεσα και στο 2,25%αρχές του 2009 και δευτερευόντωςαπό την χρήση των μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις στελεχών από Εθνική , Eurobank , ΑΤΕ προκύπτει ότι η πραγματική μείωση των επιτοκίων π.χ. στα στεγαστικά δάνεια θα είναι της τάξης του 0,50% και θα προέλθει από την εφαρμογή των μέτρων.
Η υπόλοιπη μείωση της τάξης του 0,50% ή 0,75% θα προέλθει από την μείωση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου.
Όσον αφορά τον τρόπο διοχέτευσης στην αγορά οι περισσότερες τράπεζες δεν θα δημιουργήσουν νέα προϊόντα αλλά θα συνεχίσουν να στηρίζονται στην υφιστάμενη προιοντική πολιτική. Πρωτίστως θα πρέπει να τονιστούν 3 βασικές παράμετροι ώστε να καταστεί κατανοητό γιατί τα μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών 28 δις ευρώ θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο μεσοβραχυχρόνια τουλάχιστον στα επιτόκια.
1) Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με την σύνθεση της ρευστότητας των τραπεζών. Το 85% της ρευστότητας των τραπεζών όπως αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ Γ Προβόπουλος προέρχεται από καταθέσεις . Μεγάλο μέρος των καταθέσεων εντάσσονται στις προθεσμιακές που κατά μέσο όρο εμφανίζουν επιτόκια 6%.
Ουσιαστικά μόνο ένα 15% της ρευστότητας που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη των τραπεζών προέρχεται από άλλες πηγές. Για να μειωθούν τα επιτόκια στα δάνεια θα πρέπει να υποχωρήσουν τα επιτόκια στις καταθέσεις.
2)Τα ονομαστικά επιτόκια υποχωρούν αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της Εurobank Θ Καλαντώνης ωστόσο η βασική αιτία της πτώσης είναι η αποκλιμάκωση του παρεμβατικού επιτοκίου της ΕΚΤ.
Το 30% των δανείων στεγαστικής πίστης στην Ελλάδα συνδέεται με το επιτόκιο της ΕΚΤ το οποίο μειώνεται άρα μειώνονται τα επιτόκια. Το 35% των είναι συνδεδεμένα με το euribor το οποίο επίσης μειώνεται. Το euribor 3 μηνών έχει μειωθεί κατά 1,5% από τα ιστορικά του υψηλά. Το 35% των στεγαστικών φέρουν σταθερό επιτόκιο και δεν επηρεάζονται. Όλα τα νέα δάνεια που χορηγούνται αυτή την περίοδο όμως παρακολούθησαν τις τάσεις στις αγορές άρα εμπεριέχουν και τις στρεβλώσεις που υφίστανται.
3) Για να μειωθούν πραγματικά τα επιτόκια στα δάνεια θα πρέπει το euribor να αποκτήσει βάθος μέσω συναλλαγών ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να μειώσουν και τα επιτόκια καταθέσεων. Το euribor για τις τράπεζες έχει αξία μόλις για περιόδους 1 έως 2 εβδομάδων καθώς π.χ. στο τρίμηνο οι συναλλαγές είναι πολύ περιορισμένες.
Τα νέα επιτόκια
Με βάση εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών στην στεγαστική πίστη θα υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων της τάξης του 0,50% από τα μέτρα και 0,50% ή0,75% λόγω της μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων.
Συγκεκριμένα στα νέα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 6,5% δηλαδή euribor και 2,5%. Με το πακέτο στήριξης το 6,5% θα μπορούσε να κινηθεί προς το 6,25% ίσως και στο 6%. Στα στεγαστικά δάνεια όπου το μέσοσταθερό επιτόκιο για ένα έτος διαμορφώνεται στο 6,3% λόγω των μέτρων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr