1) Η μείωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ θα επηρεάσει δυσμενώς την ανάπτυξη τους. Χαμηλότερη ανάπτυξη σημαίνει μικρότερα κέρδη.
2) Τα business plan των τραπεζών για το 2009 και το 2010 θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω σε κάθε περίπτωση και αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα. Αν οι τράπεζες πετύχουν κέρδη 5,5 δις ευρώ το 2008 , το 2009 ίσως τα συνολικά κέρδη υποχωρήσουν στα 4,5 δις ευρώ.
3) Τα δάνεια θα αναπτυχθούν με ρυθμό 10% σε σχέση με τους παρελθόντες ρυθμούς του 19% και 20%.
4) Η ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με χαμηλή ανάπτυξη θα προκαλέσει αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση μια αύξηση της τάξης του 1% με 2% στις προβλέψεις θα σημάνει λιγότερα κέρδη κατά 1,5 με 2 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια στο σύστημα. Κάποιοι εκτιμούν μέχρι καιζημίες.
5) Ορισμένα επιχειρηματικά δάνεια θααποτελέσουν βραδυφλεγή βόμβα στο σύστημα. Ήδη ορισμένοι επιχειρηματίες αναζητούν λύσεις , τροποποιούν υφιστάμενους όρους δανείων κα..
6) Οι περιφερειακές πηγές άντλησης εσόδων για τις τράπεζες αγορές κ.α. παραμένουν σε στάσιμα νερά αν και στις περισσότερες των περιπτώσεων εμφανίζουν ζημίες.
7) Οι μέτοχοι «συνήθισαν» στις χαμηλές αποτιμήσεις λόγω της καταβαράθρωσης των κεφαλαιοποιήσεων. Ωστόσο ίσως θα συνηθίσουν και τα χαμηλότερα μερίσματα καθώς είναι προφανές ότι πλέον τα κέρδη σε απόλυτα μεγέθη θα μειώνονται.
8) Τα κόστη των τραπεζών και ειδικά τα έξοδα εκ τόκων παραμένουν πολύ υψηλά καθώς τα επιτόκια στους προθεσμιακούς λογαριασμούς είναι υψηλά. Για να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις στο σύστημα θα πρέπει η σχέση επιτοκίου ΕΚΤ και euribor να είναι διαφορά 30 με 40 πόντων , το κόστος άντλησης κεφαλαίων για το δημόσιο να μειωθεί και να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια καταθέσεων.
9) Στο εξωτερικό οι τράπεζες θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τους.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr