Όμως με βάση αξιόπιστες πληροφορίες οι τραπεζίτες φαίνεται ότι βρίσκονται σε μια διαδικασία αναζήτησης ενός σχεδίου ώστε να ξεκινήσουν να μειώσουν τα επιτόκια καταθέσεων στους προθεσμιακούς λογαριασμούς με προσοχή όμως ώστε να μην διαταραχθεί η καταθετική τους βάση. Πάντως η πρώτη φάση του σχεδίου έχει ξεκινήσει αφού έχουν παγώσει οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων προθεσμίας.
Οι τράπεζες έχοντας κατά μέσο όρο προσφέρει κατά μέσο όρο 6% και σε ακραίες περιπτώσεις προσφέρει έως 8,2% κατανοούν ότι για να μειωθούν τα επιτόκια δανείων θα πρέπει να μειωθεί το κόστος άντλησης ρευστότητας. Περίπου το 80% της ρευστότητας των τραπεζών αντλείται μέσω καταθέσεων. ’ρα μέσο κόστος κοντά στο 5% περίπου καθώς θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα επιτόκια ταμιευτηρίου και όψεως. Στις προθεσμιακές καταθέσεις ο μέσος όρος κινείται κοντά στο 5,8% με 6% περίπου.
Το υπόλοιπο 20% οι τράπεζες το αντλούν μέσω της ΕΚΤ με επιτόκιο 3,25% ή μέσω πάσης φύσεως ομολογιών με μέσο κόστος που μπορεί να φθάνει και το 7%. ’ρα ουσιαστικά το μέσο κόστοςδιαμορφώνεται στο 5,5% για το τραπεζικό σύστημα.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ότι δεν μπορούν να προσφέρουν επιτόκια δανείων κάτω από 5,5% καθώς σε μια τέτοια περίπτωση απλά θα εμφανίζουν ζημίες. Ως εκ τούτου λοιπόν οι τράπεζες προσβλέπουν ότι μέχρι τον Φεβρουάριο το euribor 3 μηνών θα έχει υποχωρήσει στις 3,7% με 3,8% ενώ αν στο μεσοδιάστημα υπάρξει και άλλη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ π.χ. στο 3% δεν αποκλείεται το euribor να βρεθεί στο 3,4% με 3,5%.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουν ένα καλό κίνητρο να μειώσουν πρωτίστως τα επιτόκια καταθέσεων που αποτελεί και το μεγαλύτερο τους πρόβλημα. Όμως επειδή ο τραπεζικός κλάδος και οι τραπεζίτες πιέζονται από την κυβέρνηση και την κοινωνία να μειώσουν τα επιτόκια δανείων αναζητούν μια επικοινωνιακή φόρμουλα ώστε να μειώσουν τα επιτόκια τους στα δάνεια αλλά να προβούν και σε σοβαρές μειώσεις των επιτοκίων καταθέσεων.
Τα μέτρα της κυβέρνησης για την στήριξη των τραπεζών μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφορμή ή μια καλή αιτία ώστε να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις καταθέσεις αλλά και στα δάνεια. Ενδέχεται λοιπόν μέσα στον Φεβρουάριο ή Μάρτιο να καταγραφούν οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων. Προσοχή όμως όταν οι τράπεζες αναφέρουν ότι μειώνουν κατά 0,50% τα επιτόκια προθεσμίας σημαίνει ότι αφορά όλες τις καταθέσεις προθεσμίας καθώς οι περισσότερες είναι 3μηνης 6μηνηςήβραχυχρόνιας διάρκειας.
Όταν π.χ. μειώνονται τα επιτόκια στις κάρτες θα πρέπει να διερευνάται ποιο είναι το μέγεθος του χαρτοφυλακίου καρτών καθώς ως συνηθίζεται οι τράπεζες προβαίνουν σε μεγάλες μειώσεις εκεί όπου διατηρούν μικρά σχετικά υπόλοιπα ώστε να έχουν τις μικρότερες αρνητικές επιδράσεις. Το τελευταίο διάστημα πάντως καταγράφονται και μειώσεις επιτοκίων.
Π.χ τα στεγαστικά συνδεδεμένα με επιτόκιο EKT και αντιστοιχούν στο 35% της αγοράς εμφανίζουν μειώσεις ανάλογες της μείωσηςτων παρεμβατικών επιτοκίων ενώ αυτομάτως μειώνονται τα επιτόκιαπου συνδέονται με το euribor. Το 3μηνο euribor διαμορφωνόταν πριν ένα μήνα στο 5,39% και τώρα βρίσκεται στο 4,20% περίπου άρα έχει μειωθεί κατά 1,20% σε ένα μήνα. ’ρα μειώσεις υπάρχουν στα επιτόκια δανείων ωστόσο ο μεγάλος πονοκέφαλος των τραπεζιτών είναι τα επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr