Αντί λοιπόν οι τράπεζες να προστατεύσουν τα κεφάλαια τους προβαίνουν σε επαναγορές που εκ των πραγμάτων δεν απέδωσαν καθώς κατά την περίοδο των μαζικών ρευστοποιήσεων οι επαναγορές δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την μεγάλη υποχώρηση των τιμών.
Βέβαια προβάλλεται και το αντεπιχείρημα το οποίο έχει και αυτό βάση ότι δηλαδή οι τράπεζες έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ένα εργαλείο ώστε να περιορίσουν την προσφορά μετοχών ώστε να αποτραπεί η βίαιη πτώση. Η ουσία είναι ότι τα μέτρα επαναγοράς μετοχών στις δύσκολες περιόδους δεν αποδίδουν. Πάντως ειδικά μέσα στον Οκτώβριο οι ελληνικές τράπεζες προέβησαν σε επαναγορές μετοχών που άγγιξαν ιστορικά ρεκόρ.
Η Εθνική πραγματοποίησε περίπου 10επαναγορές μετοχές μέσα στον Οκτώβριο αποκτώντας 3,3 εκατ μετοχές και δαπανώντας 130 εκατ ευρώΣυνολικά κατέχει 6 εκατ ίδιες μετοχές.
Η Eurobank πραγματοποίησε πάνω από 13 επαναγορές μετοχών τον προηγούμενο μήνααποκτώντας 4 εκατ μετοχές και δαπανώντας 37 εκατ ευρώ. Η Πειραιώς από τις αρχές οκτωβρίου έχει πραγματοποιήσει 13 επαναγορές μετοχών ενώ συνολικά από τον Σεπτέμβριο έχει επαναγοράσει 4 εκατ μετοχές και δαπανήσει περίπου 45 εκατ ευρώ.
Οι τρεις τράπεζες συνολικά έχουν δαπανήσει για επαναγορές 212 εκατ ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να έχουν διαθέσει έως και 1,8 δις ευρώ σε στεγαστικά δάνεια. Κατά μέσο όρο τα χαρτοφυλάκια των ιδίων μετοχών των τραπεζών εμφανίζουν υποαξίες ωστόσο αν στο μέλλον ανακάμψουν ουσιαστικά τα χρηματιστήρια θα μπορούν να τιςπωλήσουν αποκομίζοντας υπεραξίες.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr