Το παρασκήνιο που έχει εκτυλιχθεί είναι πρωτοφανές και αποδεικνύει ότι τα μέτρα θεσπίστηκαν για πολύ συγκεκριμένες τράπεζες. Πριν την υποβολή της πρότασης 3 κορυφαίοι τραπεζίτες συμφώνησαν για με τον υπουργό Οικονομίας για την δομή των μέτρωντων 28 δις ευρώ που θα παρουσιάζονταν.
Όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα ορισμένες παράμετροι που είχαν τεθεί π.χ. το δημόσιο να αποκτήσειμέρος των μετοχών της τράπεζας που θα κάνει χρήση των μέτρων κοινώς να διαθέτει δικαιώματα ψήφουμετά από πιέσεις των τραπεζιτών αποσύρθηκαν. Κοινώς αποσύρθηκε η πρόταση για μερική κρατικοποίηση των τραπεζών που θα κάνουν χρήση των μέτρων. Με βάση λοιπόν την αρχική πρόταση οι τραπεζίτες εμφανίζονταν να συναινούν. Μάλιστα στην τελευταία κρίσιμη συνάντηση που είχαν οι τραπεζίτες με τον Γ Αλογοσκούφη όλοι πλην της Emporiki ανέφεραν ότι θα συμμετάσχουν στην διαδικασία.
Μετά την επίτευξη συμφωνίας το υπουργείο δεχόμενο και πολιτικές πιέσεις υποχρεώθηκε να προσθέσει ορισμένες νέες παραμέτρους στα μέτρα με κυριότερο την υποχρέωση μιας τράπεζας να κάνει χρήση καιτης ρευστότητας και των κεφαλαίων. Η συμμετοχή του δημοσίου στο ΔΣ μιας τράπεζας που θα κάνει χρήση είχε γίνει δεκτή. Ο Γ Αλογοσκούφης ζήτησε μέσα σε μια εβδομάδα οι τραπεζίτες να απαντήσουν ωστόσο μετά από πιέσεις δόθηκε παράταση έως αρχές Φεβρουαρίου.
Η παράταση δόθηκε αφενός γιατί λόγω της μείωσης του euribor οι τραπεζίτες πίστεψαν ότι θα κερδίσουν χρόνο και δεν θα χρειασθούν τα μέτρα αφετέρου λόγω των bonus. Οι υπαναχωρήσεις υπήρξαν απλά γιατί οι τραπεζίτες πιέζουν να πάρουν περισσότερα και να δώσουν τα λιγότερα. Με βάση πληροφορίες η Εθνική θα συμμετάσχει στην διαδικασία παρά του αντιθέτου αναφορές όπως η Eurobank η Alpha η ΑΤΕ , το ΤΤ ενώ ίσως και η Πειραιώς καθώς και οι μικρές τράπεζες.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr