Μετά τις εξαγγελίες η αιμορραγία καταθέσεων από τις τράπεζες σταμάτησε πλήρως ενώ σημειώθηκαν και σημαντικές εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό. ’ρα μια σημαντικότατα ανησυχία των τραπεζιτών εξαλείφθηκε.Την ίδια στιγμή με τα μέτρα τα οποία μπορεί να μην έχουν οριστικοποιηθεί ωστόσο είναι σαφές ότι δημιουργούν ένα δίχτυ προστασίας στο σύστημα. ’ρα ουσιαστικά τα μέτρα απέδωσαν πριν εφαρμοσθούν. Όσον αφορά αυτή καθεαυτή την εφαρμογή τους είναι προφανές ότι εγείρονται πολλά ερωτηματικά. Σε άλλες χώρες οι τράπεζες κατά μόνας επέλεξαν να συμμετάσχουνστα μέτρα ενώ στην Ελλάδα εμφανίσθηκαν όλες μαζί απλά και μόνο για να μην εκτεθούν στους διεθνείς επενδυτές και μόνο.
Όμως υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα. Π.χ. μια ελληνική τράπεζα γιατί να πληρώσει προμήθεια 1,5% για την ρευστότητα; Πρακτικά τι σημαίνει 1,5% απλά ότι το επιτόκιο που θα κληθεί να πληρώσει η τράπεζα χρήστης των μέτρων θα είναι euribor το οποίο π.χ. σε 2 μήνες θα βρίσκεται στο 4% συν 1,5% συν 1,5% που θα απαιτήσουν οι ξένοι τιμολογώντας τον κίνδυνο δηλαδή 7%.
Ακόμη και αν η τελική τιμολόγηση είναι 6% είναι σαφές ότι μια τράπεζα δεν μπορεί να προσφέρει επιτόκια στεγαστικά στο 6% γιατί απλά τότε οι τράπεζες θα μετατραπούν σε κοινωφελή ιδρύματα.Είναι προφανές ότι κάθε τράπεζα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ξεχωριστά και μάλλον στο ΥΠΟ εξετάζεται το ζήτημα αυτό. Επίσης το υποχρεωτικό της δέσμης μέτρων της κυβέρνησης λειτουργεί ανασταλτικά όπως και το γεγονός της συμμετοχής μέλους του δημοσίου στο ΔΣ της τράπεζας.
Η τράπεζα όταν αγοράζει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ζητά να υπάρξει εκπρόσωπος της σε κάποια αρμόδια υπηρεσία του δημοσίου; Στην μόνη περίπτωση που η τοποθέτηση στελέχους του δημοσίου πρέπει να είναι υποχρεωτική είναι όταν το δημόσιο συμμετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου. Σε αυτή την περίπτωση η συμμετοχή δεν είναι μόνο υποχρεωτική αλλά και επιβεβλημένη.
Ίσως θα έπρεπε αναφέρουν ορισμένοι τραπεζίτες τα μέτρα που αφορούν την ρευστότητα να διαχωριστούν από τα μέτρα που αφορούν την κεφαλαιακή ενίσχυση σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν πολύ πιο πιθανή η συμμετοχή των τραπεζών. Αν υπάρξει ευελιξία στο θέμα αυτό είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει και η στάση πολλών τραπεζιτών οι οποίοι εμφανίζονται να μην θέλουν να κάνουν χρήση των μέτρων αλλά στην τελευταία συνάντηση με τον Γ Αλογοσκούφη υπουργό Οικονομίας είχαν συμφωνήσει ότι θα τα χρησιμοποιήσουν.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr