Όμως η πραγματικότητα είναι ότι με αυστηρά χρηματοοικονομικά κριτήρια η Εθνική δεν χρειάζεται να κάνει χρήση των μέτρων για 4 λόγους.
1) Διαθέτει πραγματική πλεονάζουσα ρευστότητα 5 δις ευρώ η οποία προέρχεται από καταθέσεις και όχι από δανεισμό μέσω ομολογιακών ή τιτλοποιήσεων. Στο διάστημα Αυγούστου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου σημειώθηκε ρεκόρ εισροής καταθέσεων αυξάνοντας την πλεονάζουσα ρευστότητα.
2) Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι ισχυροί αφού ενδεικτικά το tier 1 ο βασικός δείκτης διαμορφώνεται στο 9,9%. Ο συνολικός δείκτης διαμορφώνεται στο 10,7% ενώ αναμένεται προσεχώς να ενισχυθεί.
3) Οι λήξεις ομολογιακών δανείων για το 2009 στην Εθνική μόλις που φθάνουν τα 500 με 600 εκατ ευρώ και αφορούν παλαιά χρηματοδότηση της Finansbank. Το 2010 υπάρχει λήξη για την Εθνική για ποσό κοντά στο 1 δις ευρώ. Σημειώνεται ότι στο τραπεζικό σύστημα το 2009 λήγουν περί τα 8 δις ευρώ σε πάσης φύσεως ομολογιακές εκδόσεις και τιτλοποιήσεις.
4) H Εθνική σχεδιάζει να πωλήσει την Ασφαλιστική της εταιρεία. Από την πώληση με βάση εκτιμήσεις η Εθνική θα απελευθερώσει περί τα 500 εκατ ευρώ κεφάλαια και ουσιαστικά θα είναι σαν να υλοποιεί μια αύξηση κεφαλαίου. Έτσι θα ενισχυθούν περαιτέρω οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr