Απανωτά ήταν τα πυρά που εκτόξευσε ο επικεφαλής του ομίλου Marfin κατά της κυβέρνησης για τα μέτρα που έλαβε για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και των τραπεζών και ειδικά των μεγαλομετόχων οι οποίοι θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ταυτόχρονα τόνισε ότι τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών θα βρεθούν σε κίνδυνο καθώς τα ρίσκα είναι τεράστια. Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου με αφορμή την δημιουργία του ιδρύματος Marfin ο Α. Βγενόπουλος με μια πολιτικοοικονομική παρέμβαση καταφέρθηκε κατά των μέτρων τα οποία τα χαρακτήρισε ανεπαρκή ενώ δεν διαθέτουν κοινωνική δικαιοσύνη. Τα 28 δις ευρώ αντιστοιχούν στο 11% του ΑΕΠ της χώρας καισυγκρίνονται με τα 26 δις ευρώ που είναι τα συνολικά έσοδα από άμεσους φόρους ή με τα 14,5 δις ευρώ που θα διαθέσει το κράτος για κοινωνικές παροχές ή 13,9 δις ευρώ για δαπάνες μισθωτών.
Την ίδια στιγμή επισήμανε ότι όπου στο εξωτερικό οι διοικήσεις έκαναν λάθη τιμωρήθηκαν, όπου υπήρχε έγκλημα υπήρξε και τιμωρία ανέφερε χαρακτηριστικά. Επεξηγώντας γιατί τα μέτρα είναι άδικα ο κ Βγενόπουλος τόνισε ότι οι τράπεζες θα λάβουν ρευστότητα έως 23 δις ευρώ ωστόσο για να μπορέσουν να επιτύχουν κέρδη με ορθολογική αξιοποίηση των χρημάτων αυτών θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά τα επιτόκια δανείων. Όσον αφορά τα κεφάλαια το δημόσιο θα εισφέρει έως 5 δις ευρώ στο σύστημα ωστόσο δεν φαίνεται ότι υπάρχει σχέδιο, οι μέτοχοι δεν γνωρίζουν το business plan.Η λύση που προτείνει ο κ. Βγενόπουλος είναι πρώτα οι μεγαλομέτοχοι να καλύψουν τις ανάγκες σε κεφάλαια.
Οι μεγαλομέτοχοι στην Ελλάδα έχουν ονοματεπώνυμο ανέφερε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει ποιες τράπεζες έχουν πρόβλημα ωστόσο το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα τις στηρίξει με 28 δις ευρώ αποδεικνύει ότι υπάρχουν ανάγκες και προβλήματα. Αναφορικά για τους μεγαλομετόχους ο κ Βγενόπουλος διερωτήθηκε αν τα μέτρα αυτά τα γνώριζαν ή αν τους ικανοποιούν. Σέβομαι και εκτιμώ όλους τους μεγαλομετόχους ωστόσο δεν ξέρω αν π.χ. η οικογένεια Λάτση είχε ενημερωθεί από την κυβέρνηση για τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν. Η συμμετοχή του κράτους σε μια αύξηση κεφαλαίου θα μπορούσε να ήταν ως εγγυητής και εφόσον η τιμή ήταν ελκυστική για τους μετόχους.
Αν υπάρχει τράπεζα στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει πρόβλημα να κρατικοποιηθεί. Πρωτίστως όμως θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις μέσα από τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες διαθέτουν μηχανισμούς αυτορρύθμισης. Πάντως από τις τράπεζες πέραν της Marfin που κατά τον κ. Βγενόπουλο φέρεται να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα είναι η Εθνική. Εφόσον είναι υγιείς πρώτα το κράτος θα έπρεπε να απευθυνθεί στην Εθνική η οποία να αναλάβει να εξαγοράσει τράπεζα ή τράπεζες που έχουν προβλήματα και όχι να επιλεγεί η λύση της οικονομικής στήριξης του συστήματος μέσωτων φορολογούμενων πολιτών. Αναφερόμενος στην κρίση τόνισε ότι δεν υπάρχει ορατότητα για το βάθος και την διάρκεια της κρίσης ωστόσο εμφανίσθηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος ότι αν διαρκέσει πολύ θα παρατηρηθούν φαινόμενα έξαρσης της ανεργίας και κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων. Όσον αφορά τον όμιλο της Marfin, η Marfin Popular Bank δεν θα κάνει χρήση των μέτρων της κυβέρνησης ενώ η MIG θα υλοποιήσει την αύξηση κεφαλαίου των 5 δις ευρώ.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr