Ο υπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία», έχει καταθέσει ήδη από την περασμένη Δευτέρα σχέδιο νόμου, το οποίο έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο οποίο προβλέπονται μεταξύ άλλων:
Πρώτον, συγκροτείται εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης» (ΟΣΕΘ) ο οποίος θα αναλάβει τον συντονισμό και την εποπτεία του συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για οργανισμό που θα αντικαταστήσει το σημερινό Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) ο οποίος θα είναι 100% κρατικός, θα διοικείται από 9μελες διοικητικό συμβούλιο εκ των οποίων έξι μέλη θα διορίζει ο υπουργός.
Δεύτερον, συγκροτείται εταιρεία με την επωνυμία «Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης Α.Ε.» (ΑΣΥΘ). Πρόκειται για θυγατρική της ΟΣΕΘ στην οποία το κράτος θα έχει το 51% και το υπόλοιπο 49% θα μπορεί να το διαθέσεις σε δήμους, περιφέρειες, φορείς κ.ο.κ. Η ΑΣΥΘ θα αναλάβει το συγκοινωνιακό έργο το οποίο εκτελείται σήμερα από τον ΟΑΣΘ, καθώς και αυτό που θα εκτελείται από το μετρό, το τραμ κ.λπ.
Τρίτον, τίθεται άμεσα σε διαδικασία εκκαθάρισης ο ΟΑΣΘ. Προς τούτο, μετά την ψήφιση του νόμου, καταργείται η διοίκηση του ΟΑΣΘ και ο Οργανισμός θα διοικείται από 7μελες συμβούλιο εκκαθαριστών, εκ των οποίων οι έξι θα διορίζονται από τον υπουργό και ο έβδομος από τους μετόχους.
Η διαδικασία εκκαθάρισης θα ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 3 Δεκεμβρίου 2019. Αμέσως μετά, ο ΟΑΣΘ καταργείται και το έργο του θα περάσει στην ΑΣΥΘ. Το δ.σ. της ΑΣΥΘ θα αποτελείται από 9 μέλη εκ των οποίων τα 8 τα διορίζει ο υπουργός και το ένατο θα είναι ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Ο κ. Σπίρτζης είχε υποστηρίξει σήμερα πως η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ - οι τελευταίοι έχουν προαναγγείλει από την προσεχή Δευτέρα – «χαϊδεμένα παιδιά συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος στη Θεσσαλονίκη, για δεκαετίες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr