Στο πλαίσιο αυτό και πάντα με όπλο τα ενεργειακά της αποθέματα αφενός επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία της με τα κράτη της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, δηλαδή τη Μολδαβία, τη Γεωργία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και να διαμορφώσει μια νέα πλατφόρμα συνεργασίας με την Ελλάδα, όπου, βέβαια, οι Αμερικανοί έχουν τον πρώτο λόγο.
Έτσι παρά το ότι οι Ρώσοι «έφαγαν πόρτα» την υπόθεση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ εμφανίζονται και πάλι δυναμικά με όπλο πάντα τις τιμές του φυσικού αερίου. Σύμμαχός τους το γεγονός ότι η Ελληνική πλευρά αναζητά εναγωνίως ξένους επενδυτές για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο άλλωστε δεν αποκλείεται να περάσει υπό τον έλεγχο της τρόικας εν όψει των εξελίξεων με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Ρωσική στήριξη στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις
Είναι ενδεικτικό ότι κυβερνητικές πηγές ανάφεραν με τη συνάντηση που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τη Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρο του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Νο 3 στην ιεραρχία της Ρωσίας, ότι η κα Ματβιένκο μετέφερε στον Πρωθυπουργό, το μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Ρωσία έχει τη βούληση με κάθε τρόπο να υποστηρίξει τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις.
Η πρόεδρος του Συμβουλίου της ρωσικής ομοσπονδίας «άνοιξε παράθυρο» για εκ νέου συμμετοχή της Gazprom στη νέα διαδικασία που θα ανοίξει για τη ΔΕΠΑ, αλλά ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά και πάλι να πιέσει την Ε.Ε. ώστε να μην είναι «αυστηρή με το Ρωσικό κολοσσό στο θέμα της ΔΕΠΑ, ιδιαίτερα μάλιστα εάν οι ιδιωτικοποιήσεις ελεγχθούν απόλυτα από τους ξένους.
Η κυβέρνηση στις Συμπληγάδες μεταξύ Δύσης και Ρωσίας
Πάντως στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι περιθώρια ελιγμών δεν υπάρχουν πολλά καθώς τόσο οι Αμερικανοί όσο και η Ε.Ε. δεν «καλοβλέπουν» αυτήν την είσοδο στη Βαλκανική της Gazprom. Ωστόσο θα προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, καθώς τα επιχειρήματα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει υψηλό κόστος ενέργειας, λόγω των αυξημένων τιμών που χρεώνουν οι Ρώσοι, που έχουν τα 2/3 της Ευρωπαϊκής αγοράς, αλλά και η υλοποίηση των εισπρακτικών στόχων για ιδιωτικοποιήσεις είναι ατράνταχτα. Δεν μπορεί, δηλαδή, οι δανειστές να θέλουν και τόνωση της ανταγωνιστικότητας και πώληση δημόσιας περιουσίας και να αποκλείουν τη Ρωσική συνεισφορά.
ΟΣΕ και ΟΛΘ στο μικροσκόπιο των Ρώσων
Όμως το ενδιαφέρον των Ρώσων δε σταματά εκεί, καθώς η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος του Συμβουλίου της ρωσικής ομοσπονδίας, ανέφερε στον Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται επίσης, για την εξαγορά του ΟΣΕ, αλλά κυρίως συνδυαστικά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για προφανείς γεωπολιτικούς λόγους... Εκεί ωστόσο πολλά πρέπει να γίνουν καθώς ούτε η Αρχή Λιμένων είναι έτοιμη, ούτε κι ο τρόπος ιδιωτικοποίησης του λιμανιού (σύμβαση παραχώρησης ή πλήρης πώληση) έχει αποσαφηνιστεί λόγω αντιδράσεων.
Παράλληλα την ελπίδα να ολοκληρωθεί το συντομότερο, με αμοιβαίο όφελος και σε πνεύμα αλληλοκατανόησης, καλής πίστης και συνεργασίας η διαπραγμάτευση για την ανανέωση τη σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στο 3ο Ελληνο-Ρωσικό Κοινωνικό Forum.
Μείωση της τιμής του φυσικού αερίου επιδιώκει η Αθήνα
Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης η ελληνική πλευρά διεκδικεί όπως είναι γνωστό μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου, στο πνεύμα ανάλογων μειώσεων που έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε τη Ρωσία στρατηγικό προμηθευτή του εθνικού ενεργειακού μας συστήματος με φυσικό αέριο ενώ τόνισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί έναν παραδοσιακό ενεργειακό εταίρο στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διαφοροποίησης οδών και πηγών ενεργειακής διαμετακόμισης, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ σημείωσε ότι η θέση της Ελλάδας, με βάση τις τελευταίες ευρωπαϊκές αποφάσεις για προώθηση ενεργειακών υποδομών κοινού ενδιαφέροντος στη ΝΑ Ευρώπη ενισχύθηκε πρόσφατα και ότι η χώρα μας μετατρέπεται σταδιακά σε έναν ισχυρό κόμβο στο Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο και ευρύτερα στον Ευρω-Μεσογειακό χώρο και την περιοχή Εύξεινος Πόντος - Κασπία.
Ο κ. Μανιάτης επανέφερε τέλος το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πάντα πιστεύει στο σχέδιο προώθησής του που εκτός από τα προφανή οικονομικά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά του οφέλη, είναι επίσης έργο ευρωπαϊκής σημασίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr